Predsjednik Turkiye će otvoriti Islamski kulturni centar u Sisku.       Foto: AA

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Turkiye, tokom posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj bit će razmatran niz bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.
Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turkiye - BiH. Za predsjednika Erdogana će biti priređena ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, a potom će biti upriličen susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH. Također, zajedno sa delegacijom Republike Turkiye, koju čini više ministara u Vladi Turkiye, susrest će se i sa članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Vanjskotrgovinska komora BiH večeras će, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turkiye - DEIK, u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republike Turkiye, organizirati Poslovni forum BiH - Turkiye.
Uz predsjednika Erdogana, najavljeno je da bi delegaciju Republike Turkiye trebali činiti: ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus te ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu.
Također, u delegaciji bi trebali biti i zamjenik predsjednika AK Partije Omer Celik, zamjenik predsjednika AK Partije, parlamentarac AK Partije ispred Grada Bursa Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turkiye-Bosna i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turkiye u Sarajevu Sadık Babur Girgin, najavljeno je u ponedjeljak iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.
Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd gdje ga, pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, očekuje niz programa.
Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.
Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).
Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

TRT Balkan / agencije