Mašta filmskih stručnjaka vrlo često se ostvari.     Foto: Pexels

Šta nam filmska industrija poručuje?

Ljudski um je genijalan – zahvaljujući toj genijalnosti putujemo u svemir, istražujemo
prošlost, znamo mnogo toga o dinosaurima, poruke putuju kraće od sekunde i razgovaramo videopozivima. Mnogo toga bi još stalo u niz, ali sve ovo – nekada je bila samo ideja. Zastrašujuća činjenica je koliko brzo su se neki događaji obistinili, i koliko toga nas još čeka, a danas možda samo maštamo o tome! Hoćemo li za 5, 10, 15 godina putovati kroz vrijeme ili se teleportirati s mjesta na mjesto? Bebe iz epruveta više nisu naučna fantastika, kao ni 3D organi koji se transplantiraju i održavaju živote!

"Peti element" (engl. The Fifth Element) je francuski futuristički film na engleskom jeziku iz 1997. godine u režiji Luca Bessona.     Foto: (IMDB)

Pandemija – primamljiva i realizovana

Posljednja saga koja je potresla svijet je pandemija koronavirusa. Predviđena je u nekoliko filmova i serija, a najbliži je onaj iz 2011. godine – „Contagion“ s Kate Winslet i Mattom Damonom. Sama Kate je svojim poznanicima i prijateljima savjetovala da film ne gledaju, jer „priča je alarmantno tačna. Radili smo sa izvanrednim timom ljudi koji bi poslušao CDC, koji su savjetovali film i svakodnevno nam davali nevjerovatne informacije te pomogli u osmišljavanju virusa. Radili smo sa Scottom Burnsom na scenariju.” Sama kaže da nikada još do kraja nije pogledala film. Međutim, oni koji jesu, kažu da je film kopija sadašnjosti i svega što se u svijetu dešavalo s pandemijom koronavirusa.

"Zaraza" (engl. Contagion) je američki horor-triler iz 2011. godine režisera Stevena Soderberga.     Foto: (IMDb)

Da je pandemija bila primamljiva i drugima kao svjetski događaj za obradu u filmu
ili crtiću – potvrđuje i serijal "Simpsonovi" koji su u 30 godina emitovanja predvidjeli stotine događaja, od predsjedničke pozicije Donalda Trumpa do pandemije koronavirusa. Naime, u epizodi iz 1993. većina građana Springfielda zarazila se tzv. Osaka virusom iz Japana. Iako je COVID-19 stigao iz kineskog Wuhana, scenarij je poprilično sličan stvarnoj situaciji koju je u svijetu prouzročio koronavirus. Nadalje, u epizodi iz 2007. godine pojavljuje se lik Toma Hanksa koji javnosti putem TV-a prezentira novi Grand Canyon: "Ja sam Tom Hanks i molim vas da mi ne prilazite ako me vidite uživo". Njegove riječi mnogi su povezali sa samoizolacijom u kojoj se Hanks našao kad su se on i njegova supruga zarazili koronavirusom.

"Simpsonovi" nepogrešivi

U epizodi iz 1997. godine Marge bolesnom Bartu daje da čita knjigu "Curious George and the Ebola Virus". Na naslovnici je majmun, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju s izbijanjem epidemije početkom 2015. godine.

Ni tu nije kraj. Tokom epizode "Lizinog vjenčanja" emitovane 1995. godine, iza Big Bena se vidi neboder u daljini, a 14 godina kasnije Shard je stvarno izgrađen i to upravo na istom mjestu kao i u crtiću.

"Simpsonovi" su predvidjeti nastup Lady Gage na 'Super Bowlu' 2017. godine, s bizarno tačnim detaljima.

Godine 2013. Edward Snowden razotkrio je nevjerovatne razmjere prisluškivanja u svijetu. NSA ne samo da je prisluškivala milione Amerikanaca, već i ljude širom svijeta, a pošteđeni nisu bili ni najveći lideri svijeta. "Simpsonovi" su to pak predvidjeli još 2007. godine. Tada je Lisa upozorila Marge i Barta da ne bi trebali pričati tako glasno, da bi joj Marge odgovorila "kako vlasti sigurno ne prisluškuju baš sve." Nakon toga je uslijedio kadar ogromnog centra za prisluškivanje.

"Državni neprijatelj" (engl. Enemy of the State) je američki akcioni triler iz 1998. godine koji je režirao Tony Scott.     Foto: (IMDb)

Primjera radi, film „Enemy of the state“ iz 1998. godine, u kojem NSA špijunira obične građane, tada je djelovao kao klasična teorija zavjere, a nije se posebno svidio ni zaposlenicima NSA-a koji su scenaristima zamjerali to što su u filmu prikazani kao negativci koji kontroliraju sve nadzorne kamere i prisluškuju svaki razgovor. Danas je to činjenica s kojom smo se pomirili.

Epizoda "Simpsonova" iz 1998. godine prikazuje ambicioznog izumitelja Homera koji stoji pored table s ogromnom jednačinom, koja je jako slična onoj objavljenoj 14 godina kasnije o predviđanju mase Higgsovog bozona, tj. Božija čestica.

Scenarist i producent David X. Cohen, koji ima diplomu fizike s Harvarda i studirao je informatiku na Berkeleyju, zamolio je prijatelja Davida Schiminovicha, profesora astrofizike na Kolumbiji, da mu pomogne oko formule, no nisu znali da će biti baš toliko blizu stvarnoj formuli.

U epizodi iz 2012. Homer je gostujući stručnjak u emisiji, a u dnu ekrana se pojavljuje naslov vijesti kako "Evropa prodaje Grčku na eBayu“. Grčka je nakon dva zajma propustila treći zajam Međunarodnog monetarnog fonda 2015. godine te postala prva razvijena zemlja kojoj se to dogodilo.

Naučnofantastični filmovi – izazov za tehnološke stručnjake

Tehnološki aspekt priče posebno je dojmljiv jer ideje koje smo gledali u naučnofantastičnim filmovima danas su uveliko realizovane. Put na Mars u Schwarceneggerovom filmu iz 1990. godine „Total Recall“, danas je, čini se, mačiji kašalj, s obzirom na činjenicu da se kolonizacija i izleti na Mars planiraju uveliko, a odlasci na Crveni planet postali su svakodnevnica.

"Totalni opoziv" (engl. Total Recall) je američki naučnofantastični akcioni film iz 1990. u režiji Paula Verhoevena.     Foto: (IMDb)

U „Fifth Element“ automobili lete, voze se na električnu energiju, skeniraju se
očne jabučice. Sve navedeno radimo i danas, osim što su leteći automobili u testnoj fazi. Svijet je uveliko razoren, ako ne i u gorem stanju nego li se prikazuje u ovom francuskom ostvarenju.

Metavrezum je nešto što u posljednje vrijeme puni medijske stupce i o čemu se uveliko govori kao o narednoj razvojnoj fazi interneta – međutim, „The Matrix“ mu je dao život još 1999. godine. Prikazuje distopijsku budućnost u kojoj je čovječanstvo nesvjesno zarobljeno unutar simulirane stvarnosti. Je li to sljedeći korak?

"Matrica" (engl. The Matrix) je naučnofantastični akcioni film iz 1999. godine koji su napisale i režirale sestre Wachowskis.     Foto: (IMDb)

Koliko smo ovisni o internetu i koliko opasno zadiremo u taj prostor kao svakodnevnu
rutinu pokazuje sve veći broj slučajeva depresije i ovisnosti o cyber prostoru. Najbolje o tome govori britanska serija „Black Mirror“ koja je početak emitovanja imala još 2011. godine, kada internetski zamah nije bio toliki kao danas. Serija se temelji na "Zoni sumraka" i koristi tehnologiju za komentarisanje savremenih društvenih pitanja. Bez toga je danas dan nezamisliv.

"Black Mirror" je britanska naučnofantastična antologijska televizijska serija autora Charliea Brookera.     Foto: (IMDb)

Osim pomenutih filmskih ostvarenja, tu su i filmovi poput “The Truman Show” iz 1998. godine koji se temelji na ideji reality showa koji je danas sve samo ne fikcija. “Children of Men“ iz 2006. prikazuje 2027. u kojoj je civilizacija na rubu propasti, a ljudskom rodu prijeti istrebljenje. To nije naša realnost, ali jeste nikad veća glad i bolest uz onaj manje uočljivi dio priče filma, a radi se o tretmanu izbjeglica koji su potrpani u logore u kojima čekaju deportaciju. Danas živimo migrantsku krizu od 2014. godine.

Budućnost neizvjesna i zastrašujuća

Zastrašujuće ili ne – procenat predviđenih situacija i događaja u svijetu nije za potcijeniti. Teorijama zavjera sve to ide u prilog, a raciju je nepojmljivo kolikom se brzinom razvija svijet, s obzirom na posljedice djelovanja politika i ratova, koliko ljudski um napreduje i u određenoj mjeri strahuje od budućnosti. A svijet je sam po sebi u ovom trenutku na vrlo klizavom terenu.

TRT Balkan