Suština tvrđave Amber sadržana je u prekrasnoj svjetlosnoj i zvučnoj predstavi u njenoj unutrašnjosti, gdje posjetitelji mogu vidjeti zadivljujući spektakl o njenoj historiji.       Foto: AA

Tvrđava Amber poznata je po elementima umjetničkog stila. Okružena velikim bedemima, nizom vrata i kamenim stazama, tvrđava gleda na jezero Maota – koje je palačin glavni izvor vode.

Ona je izvrstan primjer Rajputove arhitekture. Izgrađena od blijedožutog i ružičastog pješčenjaka i bijelog mramora, podijeljena je na četiri dijela, od kojih svaki ima svoje dvorište.

Suština tvrđave Amber sadržana je u prekrasnoj svjetlosnoj i zvučnoj predstavi u njenoj unutrašnjosti, gdje posjetitelji mogu vidjeti zadivljujući spektakl o njenoj historiji.

Svaki dan hiljade turista posjete ovu tvrđavu.

Tvrđava Amber poznata je po elementima umjetničkog stila. AA

No, osim navedenih ljepota, turisti imaju priliku vidjeti i šareno oslikane slonove koji su također jedna od atrakcija ovog podneblja. Vlasnici ponosno ukrašavaju svoje slonove živim bojama, jhools (tkaninom za sedlo) i teškim nakitom.

Pravi je užitak vidjeti slonove s narukvicama koje zveckaju dok hodaju. Slonovi su također odjeveni u šalove od brokata koji ukrašavaju njihove uši i vratove. Čelo ovih životinja ukrašava se pločama za glavu, dok se njihove kljove uljepšavaju zlatnim i srebrnim narukvicama i prstenjem.

Inače, slonovi su većinu vremena dovoljno poslušni, stoga oslikavanje njihovih tijela nije mnogo naporno.

O njima brinu indijski mahouti (jahači, dreseri ili čuvari slonova) koji potiču iz etničkih grupa koje generacijama brinu o slonovima.

Prilikom posjete tvrđavi, turisti imaju priliku jahati slonove, a onim zainteresiranim nudi se i hauda (sedlo za slonove).

Ipak, hauda je na meti organizacija za prava životinja jer, prema njihovom mišljenju, ona može uzrokovati trajno oštećenje slonove kičme i pluća.

TRT Balkan / agencije