Valuta je pala na samo 0,99945 dolara, što je najniži nivo od sredine jula, a posljednji put je pala za 0,4%.    Foto: Reuters

Euro je bio taj koji je podnio najveći teret prodajnog pritiska u odnosu na dolar, nakon što je Rusija kasno u petak najavila trodnevnu obustavu evropske opskrbe plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1 krajem ovog mjeseca. Euro je u ponedjeljak nakratko pao ispod pariteta u odnosu na snažan dolar, pritisnut zabrinutošću da će trodnevni prekid evropske opskrbe plinom kasnije ovog mjeseca pogoršati energetska kriza.

Kineski juan pao je na najniži nivo u gotovo dvije godine nakon što je centralna banka smanjila ključne kamatne stope. Indeks dolara, koji mjeri dolar u odnosu na slične valute, dostigao je nove najviše nivoe jer su zvaničnici Federalnih rezervi ponovili agresivno monetarno pooštravanje uoči simpozija Feda u Jackson Holeu ove sedmice. Euro je bio taj koji je podnio najveći teret prodajnog pritiska u odnosu na dolar, nakon što je Rusija kasno u petak najavila trodnevnu obustavu evropske opskrbe plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1 krajem ovog mjeseca. Valuta je pala na samo 0,99945 dolara, što je najniži nivo od sredine jula, a posljednji put je pala za 0,4%.

"Energetskim šokom oštećena je fer vrijednost eura - što znači da euro/dolar nije posebno jeftin čak ni na ovim nivoima", rekao je Chris Turner, globalni voditelj tržišta u ING-u.

Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel rekao je za njemačke novine Rheinischen Post da će njemačka ekonomija, među najizloženijim prekidima u opskrbi ruskim plinom, "vjerovatno" pretrpjeti recesiju tokom zime ako se energetska kriza nastavi produbljivati. Indeks američkog dolara = USD, koji mjeri valutu u odnosu na šest rivala, uključujući euro, porastao je na 108,47 - što je najviša vrijednost od 15. jula.

TRT Balkan / agencije