Očekuje se da će cijene nekretnina u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, ove godine biti niže za osam posto u odnosu na prošlu.     Foto: hypo.fi

Očekuje se da će Finska ove godine doživjeti najveći pad cijena nekretnina od 1993. godine.

Finska banka Hypo, specijalizovana za hipotekarne kredite, objavila je izvještaj u kojem se očekuje da će cijene nekretnina širom Finske ove godine u prosjeku pasti za sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

Očekuje se da će cijene nekretnina u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, ove godine biti niže za osam posto u odnosu na prošlu.

U izvještaju se navodi da je pad cijena kombinacija različitih faktora, kao što su rast kamatnih stopa, velika ponuda novih stanova i uticaj ekonomske neizvjesnosti na potražnju.

Ističući da je riječ o najvećem padu cijena od 1993. godine, u izvještaju se procjenjuje da će i porez na imovinu ove godine pasti za oko 200 miliona eura.

Hypo je naveo da je situacija dobra prilika za one koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

"Trenutno je na raspolaganju dosta stambenog prostora, što ljudima koji traže dom daje savršenu priliku da pregovaraju o cijenama", navodi se u izvještaju.

Hypo je naveo da se očekuje da će cijene početi umjereno rasti do kraja godine, ali će taj povratak zavisiti od povećanja potražnje.

TRT Balkan / agencije