Propast banki Silicon Valley i Signature potaknula je nedavna ulaganja u bitcoin.       Foto: Reuters

Prije samo nekoliko mjeseci činilo se da svi oblici kriptovaluta gore, a bitcoin je pao s gotovo 50.000 dolara početkom 2022. na manje od 17.000 dolara kada je 2023. došla.

Bitcoin je od tada skočio više od 60 posto i u nedjelju zaključio svoju najbolju sedmicu u četiri godine, a sve to u eri masovnih otpuštanja u tehnološkom sektoru i raširene tjeskobe oko stabilnosti u američkom bankarskom sektoru.

Izvorna i najveća kriptovaluta već je bila ovdje, njena 15-godišnja historija prožeta dramatičnim porastom cijena i jednako vrtoglavim padovima.

Poticanje dobiti: kamatne stope.

Ali "kako ekonomija ide prema recesiji, kriptoverzum bi mogao izgledati privlačnije od dionica", napisao je Edward Moya iz Oande u izvještaju o istraživanju.

"Čini se da su rizici pada veći za S&P 500 nego za Bitcoin."

Ako je investitor 1. januara uložio 100 USD u bitcoin i 100 USD u indeksni fond S&P 500, ulaganje u bitcoin imalo bi povrat od 60 USD, u usporedbi s povratom od 2 USD na S&P opkladu.

U igri su i drugi faktori, od previranja u bankarskom sektoru do trajnih nada — još uvijek neispunjenih — da bitcoin može postići široku upotrebu kao oblik plaćanja.

Imun na rizike u tradicionalnim finansijama?

Također se kaže da je kolaps banki Silicon Valley i Signature zapravo potaknuo ulaganja u bitcoin, što ukazuje da bi mogao biti imun na rizike u tradicionalnim finansijama.

Ali Usman Ahmad, izvršni direktor Zodia Marketsa, rekao je za novinsku agenciju Reuters da je "prilično uskogrudno reći da će bitcoin uspjeti jer je banka propala.

" Umjesto toga, kritičnim faktorom smatra "povjerenje u bankarski sistem", koje je "narušeno".

Poticaj dobitka bitcoina bila je njegova osnovna korisnička baza malih ulagača, rekli su analitičari.

Institucionalni ulagači poput mirovinskih fondova, koji su dosad bili oprezni prema nestabilnom i uglavnom nereguliranom bitcoinu, vjerovatno će ostati skeptični prema dugotrajnoj renesansi kriptovalute, pokazali su intervjui.

"Čini se da će nedavni uspon bitcoina uglavnom podržavati pojedinačni ulagači – od maloprodaje do kitova – budući da smo vidjeli dokaze o izlasku institucija tokom ovog porasta", rekao je Zhong Yang Chan, voditelj istraživanja firme za kriptopodatke CoinGecko.

Uistinu, investicijski proizvodi bitcoina, koje preferiraju veći ulagači, prošle su sedmice zabilježili odljeve od 113 miliona dolara, prema upravitelju digitalnom imovinom CoinShares, koji je te poteze pripisao borbi za likvidnošću tokom haosa u bankarskom sektoru.

Dramatične ljuljačke

I u prošlosti su dramatične promjene cijena bitcoina bile usko povezane s promjenama u globalnoj monetarnoj politici.

Dok su poticajne mjere preplavile globalni finansijski sistem tokom pandemije COVID-19, ulagači koji rade od kuće potaknuli su šesterostruki porast bitcoina između septembra 2020. i aprila 2021.

Ti potezi, u kombinaciji s rastućim interesom većih investitora i kompanija za kriptovalute, naveli su podržavatelje kriptovalute da obećaju da su njene šanse za krah manje.

Međutim, krajem 2021. inflacija je prisilila centralne banke i vlade da obuzdaju pakete poticaja i bitcoin je pao za više od polovice u odnosu na rekordno visoku vrijednost od 69 000 dolara u samo 75 dana.

Zatim je 2022. bitcoin pao preko 65 posto jer su više stope izazvale pad glavnog kriptotokena, što je ubrzalo zatvaranje velikih hedge fondova i kriptozajmodavaca.

Katastrofalna godina bila je još jedan podsjetnik na ranjivost bitcoina na vanjske šokove, unatoč tvrdnjama podržavatelja da je to sigurno utočište u vremenima političkih i ekonomskih stresova.

Stephen Gallo, evropski voditelj FX strategije u BMO Capital Marketsu, rekao je da ne zna hoće li "ljudi stare škole valute" možda preispitati bitcoin, ali oni se "još uvijek muče s bitcoinom oko definicije valute".

Sve su oči sada uprte u Federalne rezerve, koje se sastaju ove sedmice i donijet će odluku o tome šta učiniti u vezi sa svojom referentnom kamatnom stopom.

"Bitcoin je dr. Jekyll i mr. Hyde kada je riječ o tome kako reagira na očekivanja Feda", rekao je Moya.

“Tokom većeg dijela prošle godine, veći prinosi na trezorske obveznice uz rastuća očekivanja povećanja stope Feda stvarali su probleme za Bitcoin. Fedove opklade na smanjenje stope dobra su vijest za kriptovalute, ali ozbiljna recesija trebala bi se pokazati problematičnom za svu rizičnu imovinu, uključujući bitcoin."

TRT Balkan / agencije