Posjeta stomatologu može biti najbolji način za prevenciju artritisa      Foto: Getty Images

Njihova studija pokazuje da dobro oralno zdravlje (briga o zubima) može pomoći pacijentima da izbjegnu hronične bolove u zglobovima.

Ovaj projekat je počeo kada je biologinja sa Univerziteta Rice Viki Jao otkrila tragove bakterija povezanih sa periodontalnom bolešću u uzorcima pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Njen rad je značajno pomogao da se pokrene čitav niz eksperimenata, potvrđujući vezu između upale artritisa i bolesti desni.

Nastavak istraživanja i praćenje ove povezanosti mogu jednog dana dovesti do razvoja novih terapija za reumatoidni artritis.

Štaviše, pristup koji su autori istraživanja koristili tokom ovog projekta mogao bi se pokazati korisnim i u borbi protiv drugih bolesti, poput raka.

“Podaci prikupljeni u eksperimentima od živih organizama ili ćelija ili tkiva uzgojenih u petrijevim zdjelicama su zaista važni za potvrdu hipoteza, ali, u isto vrijeme, ovi podaci možda sadrže više informacija nego što se misli“, kazala je prof. Yao u univerzitetskom saopštenju.

Kakve veze imaju vaši zubi sa problemima sa zglobovima?

Prof. Yao je potvrdila svoje predviđanje nakon što je još detaljnije pogledala podatke koje su od pacijenata sa reumatoidnim artritisom prikupili Dana Orange, vanredna profesorica kliničkih istraživanja i reumatologinja, i Bob Darnell, profesor i ljekar na Univerzitetu Rockefeller.

Yao je sarađivala s Orange i drugima na drugom projektu praćenja promjena u prikazivanju gena tokom perioda nastanka reumatoidnog artritisa.

“Orange, radeći sa Darnellom, prikupljala je podatke od pacijenata sa artritisom u redovnim intervalima, dok je u isto vrijeme pratila kada su se pojavili bolovi“, objašnjava prof. Yao.

“Ideja je bila da bi možda gledajući ove podatke retroaktivno neki obrazac postao vidljiv dajući naznake o tome šta bi moglo uzrokovati da se artritis razbukta.”

Nakon detaljnijeg pregleda, Yao je otkrila da su klice u uzorcima koje su se stalno mijenjale među pacijentima prije izbijanja bolesti uglavnom iste one povezane s bolešću desni.

“Bila sam znatiželjna za ovaj alat koji omogućava da se otkriju mikrobi u ljudskim uzorcima“, kazala je prof. Yao te dodala: “Jedna od stvari koje su se pojavile kada smo razgovarali o ovome bila je kako bi bilo korisno kada biste mogli da prepišete neku vrstu vode za ispiranje usta kako biste spriječili napade reumatoidnog artritisa.”

Otkriće bi moglo dovesti do novih tretmana za rak

Od 2019. godine Yao je svoj primarni fokus pomjerila na istraživanje raka. Ipak, otkrivanje značajnih informacija u uglavnom odbačenim podacima inspirisalo ju je da zauzme sličan pristup gledajući zdravstvene kartone pacijenata oboljelih od raka.

“Stvarno sam se zainteresovala šta još možemo da pronađemo u potrazi za mikrobnim potpisima u ljudskim uzorcima. Sada radimo nešto slično u pogledu na rak", rekla je prof. Yao te pojasnila dalje: “Nadamo se da ćemo, ako pronađemo neke zanimljive mikrobne ili virusne potpise koji su povezani s rakom, moći identificirati produktivne eksperimentalne pravce.

Naprimjer, ako tumor stvara ovo leglo specifičnih mikroba koje prepoznamo, onda bismo to saznanje možda mogli iskoristiti kao sredstvo za dijagnozu raka.

Ili, ako imate mikrobe koji imaju jaku povezanost sa stopama preživljavanja, to bi nam moglo pomoći u prognozi.

Ako eksperimenti potvrde uzročnu vezu između specifičnog virusa ili bakterije i vrste raka, onda bi, naravno, to moglo biti korisno za ljekare”, kazala je.

Jedan od najpoznatijih primjera patogena povezanog s rakom je humani papiloma virus (HPV).

Prof. Yao je odlučila da iskoristi ovu dobro dokumentovanu povezanost da potvrdi svoj naučni pristup.

"Kada smo radili istu vježbu gledajući uzorke tumora raka grlića materice, stalno smo otkrivali virus", zaključuje autorica studije te dodaje: “To je dobar dokaz koji pokazuje da prisustvo specifičnih patogena može biti značajno za određene vrste raka.”

“Zaista sam zainteresirana za korištenje računalnih pristupa kako bih premostila jaz između dostupnih eksperimentalnih podataka i načina da ih interpretiram. Kompjuterska analiza je način da se pomogne u tumačenju podataka i postavljanju prioriteta hipotezama koje kliničari ili eksperimentalni naučnici mogu testirati”, istakla je prof. Yao.

Studija je objavljena u naučnom časopisu “Science Translational Medicine“.

TRT Balkan / agencije