SZO do sada potvrdila više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u 75 zemalja.     Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja, koja se i dalje širi svijetom, posebno Evropom, vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodne važnosti (PHEIC).

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus je novinarima prenio informaciju o sastanku Komiteta za vanredne situacije održanom 21. jula u sjedištu u Ženevi.

Ghebreyesus je naveo da je SZO do sada potvrdila više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u 75 zemalja, te naveo da je od virusa umrlo pet osoba.

Napominjući da je saslušao sva mišljenja o rizičnoj situaciji od virusa na sastanku Komiteta za hitne slučajeve, Ghebreyesus je kazao: "Komitet nije mogao postići konsenzus da epidemija majmunskih boginja predstavlja hitnu situaciju u međunarodnom javnom zdravstvu."

Kazao je da je šest članova Komiteta glasalo za proglašenje majmunskih boginja PHEIC, dok je devet članova glasalo negativno.

Napominjući da situacija u vezi sa cirkulacijom i dimenzijom rizika od virusa nije jasna uprkos preporukama komiteta, Ghebreyesus je dodao: "Naučni kriterijumi, dokazi i druge informacije o virusu su nedovoljni, što nas ostavlja u mnogim nepoznanicama."

Ghebreyesus je također naglasio da se virus, iako se širio na razumnom nivou u svijetu, širio mnogo brže u Europi. "Iz ovih razloga, donio sam odluku da virus majmunskih boginja predstavlja hitnu međunarodnu zdravstvenu situaciju", poručio je Ghebreyesus.

SZO se prvi put sastala 23. juna kako bi razgovarali o PHEIC deklaraciji o virusu majmunskih boginja.



AA