Davno izgubljeni brod pronađen u jezeru Huron potvrđuje tragičnu priču      Foto: AP

Teretni brod dužine 191 stopu (58 metara) sudario se s tegljačem žita jedne olujne noći u septembru 1894. godine, pri čemu su oba potonula.

Kapetan broda Ironton i šest mornara popeli su se na čamac za spašavanje, ali je bio odvučen na dno prije nego što su ga uspjeli odvojiti od broda. Preživjela su samo dva člana posade. Grobnica je dugo izmicala lovcima na olupine.

„Sada je misterija riješena“, rekli su u srijedu zvaničnici Nacionalnog marinskog utočišta Thunder Bay u Alpeni u Michigenu.

Associated Press je došao do detalja otkrića prije objave.

„Tim historičara, podvodnih arheologa i tehničara locirao je olupinu 2019. godine i postavio daljinski kontrolisane kamere da je skeniraju i dokumentuju“, rekao je nadzornik Jeff Gray u intervjuu za AP.

Planirano je da se otkrije lokacija u narednim mjesecima i postavi plutača za privez na tom mjestu. Zvaničnici su taj pronalazak držali u tajnosti kako bi spriječili ronioce da ometaju mjesto prije nego što se završi video i fotodokumentacija.

„Videosnimak pokazuje kako Ironton stoji uspravno na dnu jezera, stotinama stopa ispod – izvanredno očuvan hladnom, slatkom vodom kao i mnoge druge olupine Velikih jezera“, rekao je Grey.

Nisu uočeni ljudski ostaci. Ali čamac za spašavanje ostaje privezan za veće plovilo, što je potresna potvrda iskaza svjedoka od prije 128 godina.

“Arheolozi proučavaju stvari kako bi naučili o prošlosti. Ali, zapravo ne proučavamo stvari; to su ljudi”, rekao je Grey.

“A taj čamac za spašavanje... zaista vas povezuje s lokacijom i podsjeća vas na to koliko su jezera moćna i kako je izgledalo raditi na njima i gubiti ljude na njima.”

Potraga i inspekcije uključivale su brojne organizacije, uključujući Ocean Exploration Trust, koji je osnovao Robert Ballard, koji je locirao potopljene olupine Titanica i njemačkog bojnog broda Bismarck.

„Nadamo se da će ovo otkriće doprinijeti okupljanju proširenih porodica onih koji su izgubljeni na Irontonu i zajednicama koje su pogođene gubitkom“, rekao je Ballard.

“Ironton je još jedan dio slagalice Alpeninog fascinantnog mjesta u američkoj historiji trgovine”, dok utočište Thunder Bay “i dalje otkriva izgubljena poglavlja pomorske historije”.

Kasne 1800-te bile su prometan period za trgovinu Velikih jezera. Hiljade škuna ili jedrenjaka, i stotine brodova vukli su teret i putnike između užurbanih lučkih gradova kao što su Chicago, Detroit i Cleveland. Područje svetišta bilo je nešto poput djeteline pomorskog autoputa.

Plovila su krstarila do i od jezera Huron i jezera Michigan kroz obližnji moreuz Mackinac. Drugi su se kretali sjeverno do jezera Superior, donoseći željeznu rudu za čeličane iz rudnika u Minnesoti i Gornjem poluotoku Michigana.

Novine su citirale Williama Parryja koji je rekao da su on i još dvojica mornara iz Irontona klackali u jezeru blizu 30 minuta dok se nije pojavio drugi parobrod, Charles Hebard.

Parry se s mukom ukrcao dok je Hebard spuštao čamac za spašavanje s nekoliko članova posade. Pokupili su drugu dvojicu Irontonovih ljudi. Ali val ga je prevrnuo, bacivši sve u vodu. Članovi posade Hebarda bacali su konopce i izvlačili sve na sigurno osim kolege iz Irontona Eda Boswicka, koji nije uspio skupiti snage da se izdrži.

"To je moćna, tragična priča", rekao je Gandulla.

Bura je bila tako žestoka da je odnijela još jednu jedrilicu, William Home, zapadnije na jezeru Michigen. Poginulo je šest od sedam članova posade.

Trebale su još dvije godine da se uđe u trag Irontonu udaljenom nekoliko milja. Ballardova organizacija osigurala je autonomno površinsko vozilo dizajnirano za kartiranje morskog dna. Nakon dana potrage, uočio je figuru za koju je kasnije potvrđeno da je Ironton.

Skeniranje visoke rezolucije 2021. pružilo je više detalja. „Plovilo je uglavnom netaknuto“, rekao je Gray.

Njegovi jarboli usmjereni su prema nebu, s opremom i užadima privezanima za poluge i ležeći na palubi. Robotska kamera također je pokazala čamac za spašavanje vezan za krmu broda.

TRT Balkan / agencije