Prosječna porodica sedmično provede samo 6 sati zajedno       Foto: Reuters

Prema istraživanju sa 2.000 britanskih roditelja sa djecom kod kuće, većina, odnosno njih 56 posto, slaže se da radne smjene značajno ometaju kvalitetno vrijeme provedeno s porodicom.

Ostali faktori uključuju domaće zadatke (29 posto), kućne poslove (27 posto), vrijeme ispred televizora (21 posto), korištenje društvenih medija (20 posto) i aktivnosti nakon škole (19 posto).

Kada su porodice zajedno kod kuće, 37 posto priznaje da ne odvaja dovoljno vremena koje bi proveli jedni s drugima.

Uređaji sa ekranima kao problem

Istraživanje, koje je provela istraživačka agencija OnePoll, pokazalo je da polovina ispitanika smatra da ih previše stvari ometa u kući, posebno uređaji sa ekranima, što značajno utiče na kvalitetno vrijeme s porodicom.

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju kako zajednički obroci u porodici imaju pozitivne efekte na sve u domu.

S tim ciljem, četvrtina roditelja bi željela da jede više porodičnih obroka zajedno kako bi podstakla razgovor, jer 42 posto ističe da nedovoljno razgovara sa svojom djecom.

Najpopularnije teme za stolom kada večeraju zajedno su škola (50 posto), TV emisije (48 posto) i prijateljstva (46 posto).

Osim u vrijeme obroka, roditelji će najvjerovatnije razgovarati sa svojom djecom dok su u automobilu (57 posto), dok odvode djecu u krevet (40 posto) i dok idu s njima do i iz škole (38 posto).

Kako porodice žele provesti kvalitetno vrijeme zajedno?

Koje se aktivnosti mogu opisati kao kvalitetno porodično vrijeme? Zajedničko jelo je najčešći odgovor (74 posto), nakon čega slijedi zajedničko gledanje televizije (66 posto) i kuhanje (46 posto). Sedam od 10 pokušava da odvoji barem jedan dan u sedmici za porodicu da jedu zajedno, pri čemu to obično bude večernji obrok (67 posto).

Utvrđeno je da je nedjelja dan kada domaćinstva najčešće imaju zajednički obrok (44 posto), a slijede subota (39 posto) i petak (25 posto), što pokazuje da su radnim danima previše zauzeti drugim obavezama.

Također, zajedničko kuhanje hrane (36 posto), rođendan u kući (35 posto) i pomoć djece u planiranju obroka (29 posto) pomažu da se porodice okupe i jedu zajedno.

Međutim, troje od 10 priznaje da su obroci jedino vrijeme kada njihovo domaćinstvo zajedno provodi kvalitetno vrijeme. Skoro trećina (31 posto) također smatra da na nedostatak zajedničkog vremena ima uticaj i kriza troškova života.

Nažalost, četvrtina tvrdi da komunikacija unutar domaćinstava nije ista otkako se ekonomsko okruženje promijenilo.

Svi su u različitim sobama

Ovo se desilo uprkos tome što je 35 posto ljudi provelo više vremena u domu u posljednjih 12 mjeseci zbog krize troškova života. Međutim, 42 posto ističe da su obično svi u različitim sobama.

Više od trećine, ili 34 posto, također je doživjelo povećano emocionalno opterećenje zbog ekonomskih uvjeta. Petina, odnosno 21 posto, tvrdi da su imali više zajedničkih obroka prije krize troškova života.

Sve u svemu, tipična sedmica u kojoj britanske porodice provode šest sati zajedno – što je manje od sat vremena dnevno – i jedu obrok zajedno kao domaćinstvo samo četiri dana u sedmici.

Kako je istraživanje pokazalo, glavni faktori koji otežavaju zajedničko vrijeme za porodicu su: radno vrijeme, kriza troškova života, društveni život djece, domaća zadaća djece, kućanski poslovi, rokovi na poslu, loše vrijeme, društveni život, gledanje televizije, korištenje društvenih medija i obavljanje obaveza izvan kuće.

TRT Balkan / agencije