Postao je popularan mnogo prije čaja i kafe.        Foto: TRT World

Salep je u Turkiye jedan od neizostavnih toplih napitaka u zimskim mjesecima. Jedinstven je zbog arome okusa, ugodnog mirisa koji dolazi iz korijena anadolske orhideje.

No, jeste li se upoznali s porijeklom ovog napitka i zanimljivostima o njemu? Poput toga da se ovaj napitak u hladnijim danima može poslužiti kao topli napitak, a ljeti kao sladoled.

Vjekovima je glavna namirnica u turskim domovima

Ulični prodavači su bili veliki dio osmanske kulture. Ustvari, historijski zapisi pokazuju da su osmanski sultani u društvu dvorjana povremeno odlazili u grad prerušeni da kupuju od prodavača kako bi bili sigurni da je pravda prisutna na pijaci. Ustvari, sudski spisi pokazuju da bi oni za koje je utvrđeno da precjenjuju svoju robu, prodaju svoju robu premalo ili čine bilo kakve druge moguće prekršaje bili propisno odgovorni.

Jedan poslastičar iz Grčke opisao je prizor ovih prodavača salepa s preciznošću 1838: “Oni se pojavljuju rano u zoru, jer niži slojevi često uživaju u ovom napitku za doručak, nose limeni vrč s dvostrukim dnom u kojem se nalazi vrući ugalj kako bi salep bio topao. Oko struka nose široki kožni kaiš, za koji je pričvršćena uska drvena posuda u obliku polumjeseca, u kojoj stoje čaše i konzerva mljevenog đumbira.”

Smjesa je tokom zime vrući napitak, a ljeti sladoled

Za Turkiye je sladoled jedan od najponosnijih desertnih kreacija. Jedinstvenog okusa i gustoće, turski sladoled je napravljen od mlijeka, šećera i praha salepa, savršeno je gust i rastezljiv.

Za ovaj vam recept nije potrebna mašina za sladoled. Naravno, možete koristiti i aparat za sladoled ako ga imate, ali se kaže da je dondurma ukusnija kada se ručno pravi.

Iako turski sladoled ima aromu salepa, on je u zemlji poznat kao običan sladoled – “sade dondurma” i niko ga ne zove salep sladoled.

Postao je popularan mnogo prije čaja i kafe.

U osamnaestom vijeku čaj i kafa nisu bili jedini novi egzotični napici: jeftinija i popularna alternativa bio je salep, ili salup. Mnoge stare londonske kafeterije služile su ga uz kafu i određene vrste alkoholnih pića.

Ima mnoge zdravstvene prednosti

Efikasan je i u liječenju zimskih bolesti kao što su gripa i prehlada, koje se povećavaju sa hladnim vremenom.

Pomaže u smanjenju uobičajenih simptoma zimskih bolesti. Salep, koji jača imuni sistem, dobar je kod upale grla. Kada se u organizmu osjete simptomi bolesti, ispijanje ovog vrućeg napitka značajno će smanjiti tegobe.

Ima aktivnu ulogu u smanjenju tegoba s hemoroidima, ublažava zatvor, nadutost i olakšava probavu, jača pamćenje i um, također je dobar i za menstrualne tegobe.

Recept

400 ml mlijeka
3 grama mljevenog "hakiki salepa" (originalni salep)
3 kašičice šećera

Hladno mlijeko, mljeveni salep i šećer dobro izmiješati u šerpi. Zatim stavite na srednje slabu vatru i neprestano miješajte dok ne proključa a gustina liči na tekući puding.

Poslužite u šoljicama i pospite mljevenim cimetom ili đumbirom – ili i jednim i drugim. Šećer se može zamijeniti medom, a po želji se može dodati i ružina vodica.

TRT Balkan