Flamini je imala 48 godina kada je otišla u špilju, a dva je rođendana proslavila sama pod zemljom.      Foto: Jorge Guerrero / AFP

50-godišnja španjolska ekstremna sportašica koja je provela 500 dana živeći 70 metara duboko u špilji izvan Granade bez kontakta s vanjskim svijetom ispričala je kako je vrijeme proletjelo, a ona i dalje nije htjela izaći.

Kako kaže njezin tim za podršku, Beatriz Flamini, elitna sportašica i planinarka, oborila je svjetski rekord u najdužem vremenu provedenom u špilji u eksperimentu koji su pomno pratili znanstvenici koji žele saznati više o kapacitetima ljudskog uma i cirkadijalnim ritmovima.

Imala je 48 godina kada je ušla u špilju i proslavila dva rođendana sama pod zemljom. Započela je svoj izazov u subotu, 20. novembra 2021. g. – prije izbijanja rata u Ukrajini, posljedične krize troškova života, završetka obaveze nošenja COVID maski u Španjolskoj i smrti britanske kraljice Elizabete II.

U petak je izašla na svjetlo proljeća u južnoj Španjolskoj noseći tamne naočale, svoju opremu i široko se osmjehujući. Dočekali su je brojne kamere i njezin tim za podršku, koji su je, maskirani, zagrlili. Svoje iskustvo opisala je kao "izvrsno, nenadmašno", dodavši kako je vrijeme proletjelo.

Na pitanje je li ikada razmišljala o tome da pritisne tipku za paniku ili napusti špilju, odgovorila je: "Nikada. Zapravo, nisam htjela izaći."

Dočekala ju je falanga kamera i njezin tim za podršku, koji su je, maskirani, zagrlili.       Foto: AFP

Vunene kape

Flamini je provodila vrijeme pod zemljom radeći vježbe, slikajući i crtajući te pletući vunene kape.

Uzela je dvije GoPro kamere kako bi zabilježila svoje vrijeme i pročitala blizu 60 knjiga i popila 1000 litara vode, kako je rekao njen tim za podršku. Rekla je da se usredotočila na to da zadrži "koherentnost", dobro jede i uživa u tišini.

Radovala se poslasticama kao što su avokado, svježa jaja i čiste majice koje je njezin tim za podršku poslao prije, "kao bogove", također uklanjajući njezin otpad.

Insistirala je na tome da je ne kontaktiraju ni pod kojim okolnostima, čak ni u slučaju smrti u obitelji.

"Ako nema komunikacije, nema komunikacije bez obzira na okolnosti. Ljudi koji me poznaju to su znali i poštovali."

Flamini je pratila skupina psihologa, istraživača, speleologa – specijalista za proučavanje špilja – i fizičkih trenera koji su pratili svaki njezin pokret i pratili njezino fizičko i psihičko stanje.

TRT Balkan