Ovaj "neobični" kafić posebno privlači pažnju jer je riječ o prvom i zasad jedinom lokalu ovog tipa u cijelom Sudanu.      Foto: AA

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, nalazi se kafić "Enlightenment", u kojem rade osobe s oštećenim sluhom, pa je specifičan po tome da se narudžbe primaju znakovnim jezikom.

Osobe sa oštećenjem sluha i govora, koje se suočavaju s brojnim poteškoćama u drugim kafićima, druže se uz razgovor i zabavu u ovom "tihom kafiću", gdje su zaposlenici i gosti većinom osobe sa oštećenjem sluha.

Oni koji to nisu, također poznaju znakovni jezik.

Ovaj "neobični" kafić posebno privlači pažnju jer je riječ o prvom i zasad jedinom lokalu ovog tipa u cijelom Sudanu, a koji je otvoren u sklopu projekta društvene odgovornosti.

Autor ovog projekta Halefallah Al-Afif je kazao da kafić koji su otvorili za podršku ugroženim i marginaliziranim grupama okuplja pretežno osobe oštećenog sluha.

Projekat provode osobe s invaliditetom iz marginaliziranih grupa u Sudanu.     Foto: AA

Dodao je kako znakovni jezik u kafiću zna osoblje, ali isto tako i gosti.

"Osobe oštećenog sluha ovdje pronalaze moral i druže se razgovarajući znakovnim jezikom. Cilj projekta je da se osobe s invaliditetom integriraju u društvo i da budu primijećeni. Oni također smatraju da imaju vještine koje koriste društvu. Društvo se također upoznaje s njihovim problemima i postaje svjesno njihovih potreba", rekao je Al-Afif.

Abu Hureyre Abdurrahman, jedan od odgovornih za kafić, istakao je kako projekat provode osobe s invaliditetom iz marginaliziranih grupa u Sudanu.

"Dizajnirali smo kafić na način da osobe s oštećenjima govora, sluha i vida, kao i osobe s tjelesnim invaliditetom mogu udobno da ga koriste. Kafić nudi nadu za marginalizirane skupine", smatra Abdurrahman.

Uposlenik kafića Maha Ali također ističe kako je ovo jedno sasvim novo i prelijepo iskustvo.

"Naučili smo puno o tome kako se ponašati prema našim gostima, kupcima. Zahvaljujem onima koji su realizirali i podržali projekt", kazao je Ali.

TRT Balkan / agencije