Film "Balada" svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.      Foto: TRT Balkan

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije je film "Balada" rediteljice Aide Begić.
Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Alen Drljević, scenaristica Elma Tataragić, producent Jovan Finzi Marjanović, rediteljica i scenaristica Ines Tanović, producent Armin Hadžić, scenaristica Bojana Vidosavljević, reditelj Goran Dujaković, producentica Amira Kudumović, reditelj Faruk Lončarević i scenaristica Asja Krsmanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Film "Balada" svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u Takmičarskom programu, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva.

Film "Balada" je priča o Merjem-Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

Uloge u filmu "Balada" ostvarili su Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović. Autorsku ekipu filma, pored scenaristice i rediteljice Aide Begić, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Emina Kujundžić, make-up artistica Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 21 godinu kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film.

Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u, ali i u svijetu.

TRT Balkan / agencije