Poslovni tajkuni, kraljevska porodica, slavne ličnosti, sadašnji i bivši politički zvaničnici i stotine drugih nastavili su zloupotrebljavati labave porezne zakone, rupe i koristili druge pravne taktike lukavstva i zataškavanja  (AFP)

Teško je vjerovati da je prošlo pola decenije otkako su Panamski dokumenti natjerali mnoge superbogate da se nervozno potrude da izbjegnu odgovore na komentare o svojim poreznim poslovima.

Tadašnja otkrića čak su dovela i do ubistva novinara koji je obasjao jakim svjetlom tamni podmornik milijardera koji su izbjegavali plaćanja poreza.

Panama Papers je uplela brojne ugledne pojedince i organizacije koji su koristili advokatsku kancelariju Mossack Fonseca za stvaranje kompanija i korporacija koje su registrovane u prekomorskim poreskim oazama kako bi izbjegle plaćanje poreza u svojim matičnim zemljama.

Naravno, uprkos svemu tome, nije se mnogo promijenilo, a ovo je još jednom dovedeno u žižu pažnje zbog curenja Pandora Papersa objavljenog tokom vikenda.

Poslovni tajkuni, kraljevska porodica, slavne ličnosti, sadašnji i bivši politički zvaničnici i stotine drugih nastavili su zloupotrebljavati labave porezne zakone, rupe i koristili druge pravne taktike lukavstva i zataškavanja kako bi sakrili svoje nevjerovatno bogatstvo od očiju javnosti koja se morala suočiti sa mjerama štednje od finansijskog kraha 2008., a u novije vrijeme tokom globalne recesije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Međutim, zar je neko zaista više iznenađen što su superbogati i moćni davno odlučili da za njih postoje jedna pravila, a sasvim druga za običan narod kojim vladaju?

Arapski kraljevi koji skrivaju novac nisu iznenađenje

Iako ovo posljednje curenje teži nevjerovatnih 11,9 miliona dokumenata i nije šala, to nikome nesumnjivo nije "vijest".

Također je velika vjerovatnoća da se, još jednom, uprkos jajetu u lice, ništa neće učiniti osim male mjere zadovoljstva što su izloženi.

Na primjer, sigurno nikoga ne čudi što arapski diktatori, monarhi i oligarsi skrivaju novac u inozemstvu i ulažu kapital u finansijske strukture izvan teritorija koje kontroliraju?

Jordanski kralj Abdullah, koji ima istaknuto mjesto u objavljivanju informacija, klasičan je primjer. Hašemitska monarhija nije organski proizvod jordanske historije, baš kao što ni sam Jordan nije organsko društvo nastalo iz regije u kojoj živi (što se odnosi na svaku drugu arapsku državu kao što savršeno ilustriraju savršene granice s vladarima).

Porodicu kralja Abdullaha na njihovo prijestolje postavilo je Britansko carstvo nakon Prvog svjetskog rata, a oni održavaju bliske veze ne samo s Britancima nego i sa svojim carskim nasljednicima na Bliskom istoku, u Sjedinjenim Državama.

Ovaj odnos održava ove anorganske monarhe na vlasti, ukorijenjene i zaštićene od masa koje su, uprkos njihovoj diktatorskoj kontroli, nedavno protestovale i zahtijevale veća prava.

Strukturni dio tog odnosa je suštinska vezanost za moć Zapada, uključujući i finansijsku moć. Ovo ne samo da osigurava vladavinu klijenata monarha, već ih i dalje drži vjernima onima koji kontroliraju njihove torbice. To takođe znači da kralj male zemlje poput Jordana ne mora raskomadati svoje bogato bogatstvo pred očima svojih podanika koji se suočavaju sa tekućom finansijskom krizom.

Ali kralj Abdullah nije jedinstven u tom pogledu. Kao što je pokazano u Panamskim dokumentima, arapski (i drugi) vladari imaju ogromne količine bogatstva nagomilanih u inostranstvu, uprkos činjenici da ti vladari nisu vezani za poreske sisteme svojih zemalja.

Oni su, na kraju krajeva, diktatori s apsolutnom moći i autoritetom koji se, izuzev nekoliko oskudnih primjera, ne bi usudio izazvati ili preispitati zbog boli, mučenja ili prisilnog nestanka.

Arapski diktatori sami po sebi "ne skrivaju" bogatstvo u inostranstvu jer se ne moraju bojati vlastitih poreznih vlasti. Uostalom, to su isti vladari koji pružaju povoljne porezne uvjete za, obično, europske i američke ekonomske migrante (poznatije kao „iseljenici“, prihvatljiviji izraz za prihvatljiviju vrstu migranata) koji dolaze u svoje zemlje i pružaju profesionalne usluge, uglavnom u finansijskom i bankarskom sektoru.

Umjesto toga, arapski sultani, kraljevi i predsjednici proračunato premještaju bogatstvo u inozemstvo kako bi osigurali da njihove dinastije i porodice ostanu bogati i privilegirani, čak i u rijetkim slučajevima kada su zbačeni revolucijom, državnim udarom ili bilo kojom drugom „katastrofom“, poput arapskog proljeća. Sasvim je očito da to nije zato što žele izbjeći plaćanje poreza u zemljama nad kojima imaju apsolutnu kontrolu.

Sve elite svijeta djeluju isto

Međutim, nisu samo arapski, afrički i bliskoistočni despoti ti koji su se pojavili u Pandori, već i političari navodno „čistih“ zemalja poput Ujedinjenog Kraljevstva.

Uspostavljanje demokratija, posebno onih koje su obično sklone predavanju drugim zemljama, značajka curenja informacija uzrokuje dosta neugodnosti.

Iako nije počinio nikakve pravne prekršaje, bivši premijer Laburista Tony Blair uspio je izbjeći plaćanje poreza na državnu pristojbu na gradsku kuću u centru Londona vrijednu milionima s kojom se obični Britanci nikada nisu mogli izvući.

Nekoliko godina ranije u izvještajima o Panami, njegov kolega torijevac David Cameron tvrdio je da su njegovi porezni aranžmani "privatna stvar" kada je bio umiješan u izbjegavanje poreza svoje zemlje, uprkos obećanju da će zatvoriti rupe u porezima kada se kandidovao za tu funkciju.

Umiješane su čak i zemlje koje ne moraju nužno imati sjajnu reputaciju otvorene i transparentne poput Rusije, a unutrašnji krug predsjednika Vladimira Putina suočen je sa kontrolom skrivanja bogatstva na tako dalekim mjestima kao što je Monako. No, kakav god da je slučaj u Rusiji, zapadne demokracije nisu u mogućnosti baciti blato s obzirom na vlastite mutne porezne poslove.

Sve ovo primjereno pokazuje da se najduže vrijeme svjetski bogati i elita uvijek nisu smatrali nužno iznad zakona, već vlasnici samog zakona kako bi oni i njihovi drugovi mogli iskoristiti njegove instrumente.

Međutim, ti instrumenti gube svu fleksibilnost kada fizički radnik zaboravi podnijeti poreznu prijavu ili namjerno izmisli samoprocjenu, a za najmanji prekršaj izriču se velike kazne protiv tzv. "prevara iz koristoljublja".

U suštini, siromašni moraju subvencionirati nacije koje kontroliraju bogati.

Bogati ubiru sve beneficije, a plaćaju vrlo malo, uz ponuđenu odbranu - „naš kapital pruža poslove“. Ovaj neetički globalni sistem nastavit će se održavati sve dok se elite isprepliću s finansijskim sistemom od kojeg imaju koristi, a ako su lažni donatori torijevci razotkriveni u Pandorinim dokumentima, ovaj sistem je živ i nastavit će rasti mnogo godina koje dolaze.

Napomena: Stavovi izraženi od strane autora ne odražavaju nužno mišljenja, gledišta i uređivačku politiku kompanije TRT World.

TRT World