Washington se odlučio za diskreditaciju turskih antiterorističkih napora, što ide na ruku samim terorističkim grupama protiv kojih se Turkiye bori – dajući “vjerodostojnost” propagandi te grupe.        Foto: AFP

Najnoviji "izvještaji o terorizmu 2021. godine" američkog State Departmenta savršeno sažimaju stanje tursko-američkih bilateralnih odnosa.

Uprkos naizgled čvrstim temeljima i dugoj historiji savezništva između Turkiye i SAD-a, Washington nije uspio – uvijek iznova – da na brige i potrebe Ankare gleda nepristrasno.

Dugi popis neslaganja i napetosti između Ankare i Washingtona može se suziti na jednu dinamiku: nemar Washingtona za nacionalnu sigurnost i vitalne interese Ankare.

Isto tako, uprkos brojnim tačkama koje izazivaju gnjev Ankare u izvještaju, on prenosi jednu jasnu poruku: SAD nastavlja svoju dugogodišnju politiku zanemarivanja Turkiye.

Ankara je dugo bila meta brojnih terorističkih organizacija, od Daesha do grupa YPG/PKK i FETO, čije su visokoprofilne i smrtonosne napade na Turkiye svi mogli vidjeti.

Kao što je pokušaj državnog udara 2016. i nekoliko bombaških napada Daesha i YPG/PKK-a u većim turskim gradovima.

Ali Washington do danas nije uspio saosjećati sa zabrinutošću Ankare.

Kao što se može vidjeti u tonu i formulaciji izvještaja, Washington se odlučuje za diskreditaciju turskih antiterorističkih napora, što na neki način ide na ruku samim terorističkim grupama protiv kojih se Turkiye bori – dajući “vjerodostojnost” propagandi te grupe.

Iako je Turkiye odavno postavila vrlo niska očekivanja od Washingtona, čak i održavanje neutralnosti između terorističkih grupa i svog ugovornog saveznika izgleda kao velika “usluga” koju treba tražiti od Washingtona.

Ne može, a da ne nastavi diskreditirati Turkiye u skladu s propagandom terorističkih grupa. Vjerovatno najveći razglog razdora između Ankare i Washingtona, “status” grupe YPG/PKK kao “glavnog protuterorističkog partnera” Washingtona protiv Daesha pod maskom takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga (SDF)” ponovljen je u izvještaju.

Ovo je također ponavljanje kritike Washingtona na upozorenja i proteste Ankare protiv partnerstva s terorističkom grupom kako bi se “porazila” druga.

Iako je egzistencijalna prijetnja koju YPG/PKK predstavlja za Turkiye jasna kao dan – što pokazuju brojni teroristički napadi kako u pograničnim regijama tako i u većim gradovima Turkiye – Washington i dalje doprinosi organizacijskom kapacitetu grupe YPG/ PKK, koja se koristi za podrivanje nacionalne sigurnosti Turkiye.

Posvećenost Washingtona svom partnerstvu s YPG/PKK-om toliko je jaka da je čak ni “diplomatija zemljotresa” između Ankare i Washingtona nije mogla razvodniti.

Uprkos prilično velikodušnoj humanitarnoj pomoći Washingtona za Turkiye pogođenu zemljotresom i saosećajnim porukama sekretara Blinkena tokom njegove posjete, on se nije suzdržavao da ponovi posvećenost Washingtona njegovom partnerstvu s YPG/PKK-om tokom novinarske rasprave s njegovim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Ono što arhitektima politike “partnerstva s YPG/PKK-om u Siriji” u Washingtonu nedostaje je činjenica da je YPG/PKK ontološka sigurnosna stvar za tursku državu i narod zbog svoje secesionističke agende.

Jednostavno ne obraćajući pažnju na ovu zabrinutost, Washington pojačava svoju “neprijateljsku” sliku u očima običnog turskog naroda, čije će mišljenje uvijek oblikovati političke izbore i smjer sadašnje i svih budućih vlada.

Teško je povjerovati da u postojanju dugoročne vizije u Washingtonu za zajedničku budućnost s Ankarom, Sjedinjene Američke Države bezobzirno dinamiziraju svoje izglede takvim politikama i postupcima.

Washingtonovo zanemarivanje zabrinutosti Turkiye prema FETO-u, terorističkoj organizaciji Fetulah čiji su članovi pokušali državni udar 2016. u Turkiye, u kojem su ubijena 252 civila, bio je kolosalan izvor napetosti i nepovjerenja između Ankare i Washingtona.

Washington ne samo da nije djelovao u skladu s dokazima koji povezuju kult s pokušajem državnog udara koji je pružila Ankara, već je i nastavio da ugošćuje FETO-ovog kolovođu Fetulaha Gulena na svojoj teritoriji.

SAD također skriva mnoštvo bjegunaca FETO-a na visokom nivou uprkos upornim i ponovljenim zahtjevima Turkiye za izručenje.

Kao da ovakav stav nije bio dovoljan, State Department je u izvještaju napore Ankare protiv FETO-a okarakterizirao kao „politički motivisane“, što je ni manje ni više nego zamagljivanje organizacije i njenih zločina.

Unatoč ogromnom broju dokaza, Washington odlučuje skrenuti pogled i čak zauzima smišljen politički stav iznoseći argumente FETO-a protiv legitimne turske vlade.

Izvještaj State Departmenta o terorizmu nije samo neprijateljski dokument sa svojom uočljivom političkom perspektivom, već i dokument s niskim standardima tačnosti.

Određeni aspekti izvještaja zasnovani su na neutemeljenim medijskim izvještajima umjesto na procjeni State Departmenta.

Čini se da su ove medijske izvještaje uglavnom hranili simpatizeri terorističkih grupa, sudeći po upečatljivim preklapanjima izvještaja i dugogodišnjih govora istih terorističkih grupa.

Naprimjer, teroristička grupa je često koristila taktiku dijeljenja slika koje prikazuju tugu i bol civila iz drugih zona sukoba, lažno ih pripisujući turskim vojnim operacijama.

Međutim, regionalne medijske organizacije su više puta opovrgle ove dezinformacije. Uprkos tome, mnoge zapadne medijske organizacije i njihovi dopisnici pojačavaju dezinformacije YPG/PKK-a kroz izvještaje vijesti i objave na društvenim mrežama.

Činjenica da argumenti i propaganda terorističkih grupa informišu zvanične političke dokumente Washingtona, pa čak i same politike, pokazuju duboko pogrešnu prirodu stava Washingtona prema Ankari.

Zapravo, dokumenti i izjave nisu jedina obilježja neprihvatljivog pristupa Washingtona terorističkim grupama.

Pristup se zasniva na duboko pogrešnim politikama koje su podržane postupcima.

Nedavna posjeta predsjedavajućeg načelnika Zajedničkih štabova generala Marka Milleya sjeveroistočnoj Siriji i njegovo ponavljanje posvećenosti Washingtona YPG-u kao njegovom glavnom partneru protiv Daesha izazvali su bijes Ankare.

Američki ambasador u Turkiye Jeff Flake također je pozvan u tursko Ministarstvo vanjskih poslova radi objašnjenja.

Isto tako, nedavna misteriozna helikopterska nesreća u Duhoku na sjeveru Iraka pokrenula je dodatna pitanja o odnosu Washingtona s YPG/PKK-om.

Prema procjeni Kurdske regionalne vlade (KRG), nekoliko pripadnika PKK-a poginulo je u nesreći, što je prirodno potaknulo pitanje: omogućuje li CENTCOM teroristima PKK-a da upravljaju helikopterima kao dio njihove obuke i napora za izgradnju kapaciteta protiv Daesha?

Pentagon je negirao pružanje obuke pilota SDF-u kojim dominira YPG/PKK, ali to ne daje odgovor zašto su članovi PKK-a bili na neovlaštenom letu helikoptera u sjevernom Iraku.

Štaviše, čak i ako članovi PKK-a nisu sami upravljali helikopterom, ni alternativni scenarij američkog vojnika koji pilotira helikopterom za PKK nije manje zabrinjavajući.

Dodatni vojni kapaciteti koje su Sjedinjene Američke Države godinama osiguravale YPG/PKK-u u sjevernoj Siriji već su bili izvor zabrinutosti u Turkiye.

Teroristi PKK-a na zračnom sredstvu za neobjašnjivu “misiju” predstavljaju iskorak i skok u organizacijskim kapacitetima potonjeg, što za Ankaru nije tolerantno.

Više od svega, to šalje ambivalentne signale o namjerama Washingtona s YPG/PKK-om.

Na kraju krajeva, odnos između Washingtona i terorističke grupe mogao bi se pokazati strateškim i dugoročnim, a ne vremenski ograničenim, "taktičkim" ograničenim na "antidaesh" misiju.

Ukoliko se ne daju zadovoljavajuća objašnjenja za misterioznu nesreću helikoptera, neće se moći uspostaviti dugoročno povjerenje između Ankare i Washingtona.

U svjetlu izvještaja State Departmenta, posjete vrhovnog američkog generala Siriji i misteriozne helikopterske nesreće, promjena pogrešnog stava Washingtona, a time i poboljšanje bilateralnih odnosa - nisu na vidiku.

Napomena: Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT Balkan / agencije