Stanarine su najviše porasle u regijama u kojima je do sada bilo moguće pronaći relativno povoljan stambeni prostor.      Foto: Reuters

„U trećem tromjesečju stanarine na nivou zemlje su porasle za 5,8 posto u poređenju s istim periodom prošle godine“, stoji u priopćenju Instituta za njemačku ekonomiju (IW) sa sjedištem u Frankfurtu na Majni.

Pojačani rast cijena stanarina povezuje se s porastom kamata i inflacije, što utječe na to da mnogi odustaju od eventualne kupovine vlastitog stana te se okreću tržištu stanova za iznajmljivanje.

Pritisak na tržište nekretnina za iznajmljivanje je povećan i zbog dolaska više od milion izbjeglica iz Ukrajine, koje se uglavnom naseljavaju u većim gradovima.


„Povećana potražnja utječe i na povećanje cijena. Dinamika se povećava“, rekao je stručnjak za nekretnine Michael Voigtlaender.

Cijene stanarina su najmanje porasle tamo gdje su cijene već dosegle granice kupovne moći građana. To je najviše slučaj s gradovima poput Minhena, Frankfurta i Kelna s okolinom.

Stanarine su najviše porasle u regijama u kojima je do sada bilo moguće pronaći relativno povoljan stambeni prostor, poput saveznih pokrajina Brandenburg (porast cijena 9,1 posto) i Mecklenburg - Prednje Pomorje (10,3 posto).

I u glavnom gradu Berlinu nastavljen je rast cijena stanarina, koje su i u ovom tromjesečju 8,3 posto više nego u istom periodu prošle godine. Cijena stanarina u Berlinu se u posljednjih 10 godina udvostručila, tako da se u prosjeku za kvadratni metar plaća 12 eura stanarine.

TRT Balkan / agencije