Rusija je posljednjih sedmica drastično smanjila opskrbu Njemačke plinom na oko 20 posto kapaciteta kroz svoj plinovod Sjeverni tok 1.    Foto: Reuters

Njemačka vlada zabrinuta je da neće moći opskrbljivati svoje novoreaktivirane elektrane na ugalj zbog niskog nivoa vode u rijeci Rajni, navodi se u dokumentu koji je izradilo Ministarstvo privrede, a u koji je novinska agencija Reuters imala uvid.

Rusija je posljednjih sedmica drastično smanjila opskrbu Njemačke plinom na oko 20 posto kapaciteta kroz svoj plinovod Sjeverni tok 1. Kremlj je naveo tehničke probleme, ali evropski čelnici kažu da je smanjenje politički potez čiji je cilj izvršiti pritisak na Zapad da ukine svoje ekonomske sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Njemačka, najveća evropsko privreda, izgradila je svoju energetsku strategiju oslanjajući se na stalnu i jeftinu opskrbu plinom iz Rusije. Budući da Evropa želi postati nezavisna od ruskog plina, Njemačka je jedna od zemalja koje će ove zime najviše pogoditi potencijalne nestašice plina, jer postoji strah da bi Rusija mogla potpuno prekinuti opskrbu. Njemačka se, uz Italiju i manje privrede u istočnoj Evropi, uveliko oslanja na ruski plin i za svoju industriju i za grijanje.

Kako bi se uhvatila u koštac s nadolazećom energetskom krizom, Njemačka je najavila da će ponovo otvoriti neke od svojih elektrana na ugalj koje su zatvorene u sklopu nastojanja da ispuni svoje klimatske ciljeve i smanji upotrebu najprljavijih fosilnih goriva.

No, prema dokumentu, vlada je sada zabrinuta da neće moći transportirati ugalj koji joj je potreban za napajanje tih postrojenja tamo gdje je to potrebno, jer njen glavni plovni put Rajna pati od neobično niskih vodostaja. Baš kao i ostatak Evrope, Njemačka je ovog ljeta doživjela jednu od najgorih suša u novijoj historiji.

Opskrba naftom u istočnom dijelu zemlje također bi mogla biti problem, navodi se u dokumentu.

"Zbog vrlo smanjenog domaćeg transporta, akumulirane zalihe uglja mogle bi brzo pasti", kaže se u dokumentu.

"Dodatna skladišta koja su osigurana i još se osiguravaju u južnoj Njemačkoj vjerovatno neće biti popunjena do zime", dodaje se, navodeći kako je nizak nivo vode smanjio količinu uglja koji se može transportirati riječnim šlepovima.

Iako je Njemačka u srijedu odobrila zakon kojim se daje prioritet transportu energije na željezničkoj mreži zemlje, u dokumentu se kaže da to vjerovatno neće biti dovoljno.
"Velika potražnja i oskudni transportni kapaciteti u željezničkom teretnom prometu dovode do izazovne situacije u naftnoj logistici. Neki se proizvodi iz rafinerija ne mogu premjestiti", dodaje se u dokumentu.

Njemačka je uz hitne naloge za željeznički promet uvela i mjere za smanjenje potrošnje energije. To uključuje zahtjev da se javne zgrade griju na najviše 19 stepeni Celzijusa – manje od prethodno preporučene temperature – uz izuzetke za škole i bolnice.
U vanrednoj odluci stoji i da se moraju ugasiti svi objekti i reklame koje se noću osvjetljavaju iz estetskih razloga, a proširene su i ranije najavljene mjere koje uključuju zatvaranje javnih fontana i gašenje fasadne rasvjete javnih zgrada.

TRT Balkan / agencije