Većina tvrtki planira povećati proizvodnju, potencijalno zadržavajući visoke emisije ugljika desetljećima.      Foto: AP

Naftne i plinske tvrtke troše desetke milijardi dolara na novu proizvodnju fosilnih goriva koja bi globalne temperature podigla na katastrofalne razine, pokazalo je istraživanje.

Analiza financijskog think tanka Carbon Tracker pokazala je da su tvrtke za fosilna goriva odobrile 166 milijardi dolara ulaganja u nova naftna i plinska polja između januara 2021. i marta ove godine, prema izvješću objavljenom u četvrtak.

Gotovo svi ti izdaci nisu kompatibilni s ambicioznijim ciljem Pariškog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stepen Celzijusa od predindustrijske ere, navodi se u izvješću.

Otprilike trećinu ukupnog iznosa – oko 58 milijardi dolara – Chevron, Eni, Shell, TotalEnergies i drugi uložili su u projekte koji bi podrazumijevali povećanje potražnje za naftom i plinom povećavajući globalne temperature iznad 2,5°C.

"Naftne i plinske tvrtke reklamiraju se kao dio rješenja za klimatske promjene dok istovremeno planiraju povećanje proizvodnje koje bi dovelo do klimatske katastrofe", rekao je autor izvješća Thom Allen, analitičar nafte i plina u Carbon Trackeru.

U izvješću su korišteni putevi dekarbonizacije koje je postavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja kaže da nijedno novo dugotrajno naftno ili plinsko polje nije kompatibilno s 1,5°C i potrošnja mora brzo pasti.

Međutim, Carbon Tracker kaže da većina tvrtki planira povećati proizvodnju, potencijalno zadržavajući visoke emisije ugljika desetljećima.

„Veliki“ projekti

Istaknuti projekti uključuju razvoj naftnog polja Lake Albert u Ugandi vrijednog 10 milijardi dolara koji vodi TotalEnergies i projekt ukapljenog prirodnog plina u zapadnoj Australiji vrijedan 12 milijardi dolara koji razvija Woodside.

Ovi "skupi i veliki" projekti posebno su zabrinjavajući jer bi za njihovu izgradnju trebalo dugo vremena i vjerojatno bi imali dulje razdoblje proizvodnje, rekao je koautor izvješća Mike Coffin, voditelj Carbon Trackera za naftu, plin i rudarstvo.

Od velikih tvrtki za fosilna goriva, u izvješću se navodi da samo BP planira proizvodnju općenito u skladu s pariškim ciljevima – sa smanjenjem od 43 posto do 2030.

Usporedimo to s europskim tvrtkama Eni, Shell i TotalEnergies, koje samo planiraju smanjiti količinu nafte – dok povećavaju potrošnju plina.

Carbon Tracker izračunava da će ukupna proizvodnja fosilnih goriva tvrtke TotalEnergies biti 13 posto veća 2030. nego 2019. godine.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je "jurnjavu za plinom" za koju znanstvenici upozoravaju da ugrožava globalne napore da se zaustavi zagrijavanje iznad 1,5°C.

Carbon Tracker kaže da je, iako je kriza podigla cijene energije – i profite od nafte i plina – također dovela do većeg prepoznavanja obnovljivih izvora energije kao jeftinijeg i sigurnijeg izvora energije.

"Postaje sve jasnije da obnovljivi izvori energije osiguravaju rješenje za pristupačnu i sigurnu energiju srednjoročno i dugoročno", rekao je Coffin.

TRT Balkan / agencije