Mnoga sela kao i manji gradovi u evropskim zemljama ostaju prazni zbog migracije stanovništva u urbana područja.      Foto: Getty Images

Naime, vlasti u mnogim evropskim sredinama sve više se odlučuju na ovakav korak zbog masovne depopulacije u ruralnim sredinama, odnosno masovnog odlaska ljudi u gradove proteklih decenija kao i zbog pada stope nataliteta.

Mnoga sela kao i manji gradovi u nekim evropskim zemljama zbog ovakvih demografskih trendova praktično su ostali prazni, tako da posljednjih godina lokalne vlasti prodajom kuća i čitavih sela po simboličnim cijenama pokušavaju privući nove stanovnike na takva područja.

Suzbijanje pada stanovništva

Prodaja kuća po simboličnom iznosu od 1 eura s ciljem suzbijanja pada stanovništva u ruralnim mjestima i selima je trend koji je započeo u Italiji 2008. godine. Kasnije se trend prodaje napuštenih kuća po simboličnim cijenama proširio na sela u Švicarskoj, Španiji, Hrvatskoj, pa čak i Japanu.

U Italiji je već godinama najviše sela i gradova koji koriste koncept prodaje kuća za 1 euro s ciljem obnove naselja i ponovnog naseljavanja, a trenutno postoje desetine aktivnih kampanja za privlačenje investitora od sjevera do juga, ali i na ostrvima Sicilija i Sardinija.

Prema zvaničnim podacima, ukupna populacija Italije se smanjila za 384.000 u 2020. godini, najviše u posljednjih 100 godina. Postoje čak hiljade kuća koje se mogu kupiti po cijeni od 1 eura.

Međutim, kupci nerijetko moraju uložiti značajna novčana sredstva u sanaciju kuća. Pored toga moraju platiti i naknade za agente za nekretnine, poreze kao i troškove povezivanja na lokalne komunalne usluge.

Napuštena sela

Pored toga, neka napuštena sela se prodaju po vrlo visokim cijenama. Selo Poggio Santa Cecilia u Toskani je jedno od njih, a košta 40 miliona eura. Smješteno je u blizini srednjovjekovnog grada Siene, a u njemu se nalaze jezera, vinogradi, voćnjaci i šumske površine, kao i mnoge građevine za koje se vjeruje da datiraju iz 16. stoljeća.

Nerijetko su među kupcima i poznate osobe među kojima je glumica Lorraine Bracco, koja je kupila 200 godina staru kuću u italijanskom gradiću Sambuca di Sicilia. U protekle tri ili četiri godine Sambuca, koja ima oko 6.000 stanovnika, promovisana je kao jedan od najljepših gradića u Italiji, u kojem je prodato na desetine kuća i još mnoge su dostupne na tržištu.

U Španiji je moguće pronaći mnoga sela koja su na prodaju, a u nekima postoje i škole, crkve i drugi važni objekti. Na prodaju širom Španije trenutno je čak oko 2.900 sela.

Kako se navodi na stranici Loveproperty, jedno od takvih sela je i malo selo O Penso u sjevernoj Španiji, koje se nalazi na nešto više od 100 hektara zemlje, a košta 293 hiljade dolara. U napuštenom selu se nalazi nekoliko starih kuća, štale za stoku, pekara sa dvije peći i bunar za vodu.

Selo Xerdiz, koje se nalazi na više od 12 hektara zemlje, okruženo livadama i drvećem, također je na prodaju, a moguće ga je kupiti za 468 hiljada dolara. U selu se nalazi šest kuća, od kojih su neke odmah useljive, a nalazi se i stara školska zgrada koja je u procesu restauracije i preuređivanja.

Prema podacima stranice Tripoto, Britanci su među najčešćim kupcima napuštenih kuća u Španiji. Neil Christie, jedan od kupaca koji je ovih dana zauzet renoviranjem kuće koju je kupio u španskom selu, ističe da je vrlo zadovoljan što se odlučio na ovaj korak u životu.

"Ovdje nema zagađenja, imam svjež zrak i svježu vodu i nisam morao bankrotirati da bih sve ovo dobio. Apsolutno ništa mi ne nedostaje", kazao je ovaj Britanac novinarima.

U Francuskoj je također sve više napuštenih kuća i cijelih sela na prodaju, a jedno od takvih mjesta je i selo Rivecave kod Aveyrona. Selo se nalazi na šest hektara zelenila unutar regionalnog parka prirode Grands Causses, a svi koji žele mogu ga kupiti za 395 hiljada dolara. Selo se sastoji od četiri kuće i dvije štale, a udaljeno je od Toulousea i obale Mediterana oko 90 minuta.

U mnogim selima i naseljima u Francuskoj također je moguće kupiti kuću za samo 1 euro, posebno u Saint-Amand-Montrondu, koje je udaljeno oko 300 kilometara južno od Pariza. Kuće su prilično velike, čak oko 1.000 kvadratnih metara.

U nekim dijelovima Evrope prodaju se pak sela koja koštaju i po nekoliko miliona eura, a jedno takvo se nalazi u Švedskoj.

Prema oglasima na internet stranici Loveproperty, u Švedskoj je također moguće pronaći čitava sela koja su na prodaju, a jedno od njih je Satra Brunn u okrugu Vastmanland, koje je moguće kupiti za 7,4 miliona dolara. Satra Brunn je osnovano 1700-ih godina kao wellness selo kada je na tom mjestu otkriven prirodni mineralni izvor. Ogromno naselje se prostire na oko 59 hektara i u njemu se nalazi 70 različitih objekata i zgrada, ukljućujući hotel, školske ustanove, konferencijski centar, restoran, crkvu, pa čak i teretanu.

Kako se navodi na stranici Dispatches Europe, selo na sjeveru Hrvatske na granici s Mađarskom također prodaje napuštene kuće po simboličnoj cijeni od 1 kune. Od sredine 2021. godine selo Legrad je ponudilo 19 kuća na tržište, od kojih je 17 već prodato. Pravila za sklapanje ugovora uključuju da ste mlađi od 40 godina i finansijski sposobni, ali i da se morate obavezati da ćete ostati 15 godina u tom hrvatskom selu.

Mnogi od novih kupaca ove napuštene kuće pretvorili su nerijetko u prava mjesta za odmor sa svim potrebnim namještajem, internetom i satelitskom televizijom, čime privlače turiste iz cijelog svijeta i tako dobro zarađuju.

TRT Balkan / agencije