Bećirović je naglasio da će imati brojne sastanke sa američkim zvaničnicima u Bijeloj kući, Pentagonu, te sa američkim senatorima i kongresmenima.       Foto: FENA

Naglasio je da se tokom posjete Bijeloj kući, Kongresu i Pentagonu susreo sa američkim kongresmenima, senatorima i visokim zvaničnicima Vlade SAD-a.

Argumentima sam ukazao na važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije, istakao je Bećirović.

Dodao je da su njegovi stavovi dosljedni i jasni i u Sarajevu, i u Bruxellesu i u Washingtonu i u bilo kojem drugom gradu, a to je da je, ako želimo postati dio euro-atlanske zajednice, nužno ojačati savezništvo sa SAD-om.

Naveo je da su u prethodnim godinama anti-bosanski krugovi snažno lobirali protiv BiH u SAD-u, čemu se potrebno suprotstaviti strateškim djelovanjem.

Bećirović je naglasio da njegov zadatak nije da bude popularan već odgovoran i ozbiljan.

U najtežem periodu za našu zemlju SAD su podršku za BiH i njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. SAD su među prvima priznale nezavisnost BiH i otvorile ambasadu u BiH, poručio je Bećirović.

Podsjetio je da je i tadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright građanima opkoljenog Sarajeva poslala podršku riječima "ja sam Sarajka" i poručila da su budućnost BiH i SAD-a nerazdvojni.

FENA