Vučić se obratio javnosti i govorio o sastanku kojeg je u petak imao u Beogradu sa predstavnicima EU-a, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije.      Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da je plan Evropske unije (EU) za Kosovo, koji su mu predočili zapadni predstavnici, faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju u procesu evrointegracija.

Održana je danas sjednica Vlade Srbije na kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz Vlade je saopćeno da je Vučić upoznao članove Vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi kada je riječ o Kosovu.

Vučić se potom večeras iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije obratio javnosti i govorio o sastanku kojeg je u petak imao u Beogradu sa predstavnicima EU-a, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije. Naglasio je da mu je na sastanku jasno rečeno da Srbija neće moći da napreduje ako ne bude sarađivala po pitanju Kosova.

Vučić je kazao da mu je predočeno da će, u slučaju odbijanja plana EU za Kosovo, posljedice po Srbiju biti prekid procesa evrointegracija, zaustavljanje i povlačenje zapadnih investicija i sveobuhvatne političke i ekonomske mjere koje će nanijeti veliku štetu Srbiji.

Govoreći o sastanku u Beogradu u petak sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, Vučić je rekao da mu je "jasno rečeno" da Srbija neće moći da napreduje ako ne bude sarađivala po pitanju Kosova.

Istakao je da mu je to ponovljeno tri puta tokom razgovora i dodao da je svaki put veoma snažno reagovao.

“Iako sam mogao da reagujem emotivno, da kažem skloni se, napusti ili ih izbaci, moj posao je da brinem o državi“, rekao je Vučić.

Vučić tvrdi da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela tome da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju Kosova.

“Sve zemlje članice EU prihvatile su taj plan, uključujući pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja nezavisnosti Kosova iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u UN... Oni su to svi prihvatili, i plan je faktički, ne i formalno, postao novi pregovarački okvir za Srbiju“, kazao je Vučić.

Ponovivši da je plan uslovljen nastavkom EU puta i investicijama, Vučić je kazao kako Srbija mora tražiti kompromis.

“Ne možemo da spriječimo ulazak Kosova u NATO i Savjet Evrope, ZSO mora da se formira po 22 principa“, rekao je Vućić, naglašavajući da su pregovori s predstavnicima Zapada bili iznimno teški.

Vučić je kazao i da je sukob u Ukrajini veliki problem za Srbiju te je dodao da agendu Zapada predstavlja poraz Rusije i da će sve što se nađe na putu toj agendi biti počišćeno.

Naglasio je da je povlačenje investicija najteža sankcija te je podsjetio kako je Zapad u kratkom roku povukao sve firme i investicije iz Rusije.

“Razgovaraćemo sa Albancima i EU, konačnu odluku donijeće cjelokupno društvo, pred nama je težak period“, poručio je Vučić.

Vučić je također upozorio da bi bilo pitanje sedmice kada bi Srbiji bio ukinut bezvizni režim sa EU da je u petak u Beogradu rekao da ne želi da razgovara o francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji su sve članice EU prihvatile.

“Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemjerje, već zato što ekonomski moramo da opstanemo i da napredujemo, ne smijemo da postanemo izolovani“, rekao je Vučić.

Večeras je najavio i da će u narednim danima sve poslaničke grupe obavijestiti o evropskom prijedlogu za rješenje pitanja Kosova i da će tražiti veće učešće skupštine i vlade.
Vučić je rekao i da se ni danas ni sutra neće dogoditi bilo šta, a da će se o tome izjašnjavati i skupština i narod možda kada Srbija bude suočena sa konačnim zahtjevima po pitanju Kosova.

Dodao je da uvijek sasluša mišljenje i Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, a da u svakom slučaju predstoji težak period u kojem biće potrebno mnogo rada da se sve prevaziđe.

Predsjednik Srbije Vučić kazao je i da je vojnik svoje države i da živi za nju te da je ”spreman podnijeti i ostavku ako treba da tako kupi vrijeme za Srbiju”.

Vučić je kazao i da je u Srbiji pronađeno novo veliko nalazište zlata, jedno od 100 najvećih u svijetu.

TRT Balkan / agencije