Sastanku su prisustvovali turski vojni izaslanik u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.         Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, primio je u petak u službenu posjetu ambasadora Republike Turkiye u BiH Sadika Babura Girgina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, razgovarano je o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Turkiye i konstatovano je da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou.

"Veleposlanik Girgin je zahvalio ministru Helezu na sveukupnom angažmanu djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga BiH na iskazanoj pomoći Turkiye u vrijeme katastrofalnih potresa, kada je OS BiH uputio spasilački tim, a zaposlani u MO i OS BiH prikupili financijska sredstava u iznosu od 160.000 KM za pomoć stradalom stanovništvu Turkiye", navodi se u saopštenju.

Helez je konstatovao da je Turkiye uvijek bila respektabilan partner Bosni i Hercegovini i kao jaka članica NATO-a, ali i kao zemlja koju za BiH vežu jake istorijske veze. Goganović je istakao da je Turkiye važna globalna sila i partner, te da je u najtežim trenucima zemljotresa bila u mislima svih zaposlenih u MO i OS BiH.

"Narod BiH je pokazao da Bosna i Hercegovina ima srce veće i od same Bosne i Hercegovine. Za nas je važno da uz sebe imamo jakog partnera, koji je uz nas", rekao je tim povodom Grigin.

On je podsjetio da je Turkiye pomogla BiH u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine te nakon toga podržala i obuku timova za spašavanje BiH. Girgin je konstovao da će Turkiye pokušati slično pomoći BiH i kad su u pitanju aktuelne poplave na sjeveru BiH.

Helez i Goganović su zahvalili Girginu na iznimno značajnoj pomoći koju Turkiye pruža školovanju kadrova, održavanju važne tehnike, razvoju i modernizaciji OS BiH, a posebno kad je u pitanju podrška kroz realizaciju sporazuma o vojno-finasijskoj saradnji BiH i Turkiye.

Girgin je zaključio da će BiH uvijek imati pomoć Turkiye na putu punopravnog članstva u NATO savezu, ali i u Evropskoj uniji. Izrazio je uvjerenje da će se međusobna saradnja i dalje razvijati, posebno i na polju suočavanja s globalnim prijetnjama, uključujući i borbu protiv terorizma.

Sastanku su prisustvovali turski vojni izaslanik u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

TRT Balkan / agencije