Peach je rekao je da njegova zemlja ostaje i dalje saveznik i prijatelj Bosne i Hercegovine i da je spremna nastaviti da joj daje podršku u reformskim procesima.      Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Bećirović je poželio dobrodošlicu Peachu, ocijenivši da je njegova posjeta Bosni i Hercegovini nastavak kontinuiranog interesovanja Ujedinjenog Kraljevstva za reformske procese u Bosni i Hercegovini i za njen evropski put.

Zahvalio je na nastavku političkih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih vidova podrške Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini.

Bećirović je istakao da je važno da se kreira pozitivna atmosfera u Bosni i Hercegovini i regionu te da je cilj Bosne i Hercegovine da bude mirna i stabilna zemlja okrenuta evropskim i euroatlantskim integracijama i vrijednostima.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, s posebnim akcentom na važnost privlačenja investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva u Bosnu i Hercegovinu te na transfer znanja i tehnologije.

Peach je rekao je da njegova zemlja ostaje i dalje saveznik i prijatelj Bosne i Hercegovine i da je spremna nastaviti da joj daje podršku u reformskim procesima.

Istakao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s ulaganjima u infrastrukturu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana što bi trebalo da doprinese povećanju energetske nezavisnosti, zaposlenosti, proširenju proizvodnih kapaciteta, a time i povećanju konkurentnosti privrede.

TRT Balkan / agencije