Sagovornici su se složili da je saradnja s MMF-om dobra praksa jer uključuje i provedbu strukturalnih reformi.     Foto: Fena

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda sastao se u srijedu u Sarajevu s šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alinom Luca Iancu i saradnicima kako bi razmotrili ekonomska kretanja u BiH i stanje u vezi s usvajanjem budžeta za iduću godinu.

Na sastanku je konstatovano da je ekonomska kriza prisutna u okruženju, ali i u svijetu te da je nužno prilagoditi finansijsko poslovanje i fiskalnu poltiku datom trenutku te imati u vidu utjecaj inflacije na osjetljive socijalne kategorije.

Bevanda je informisao delegaciju MMF-a o situaciji u vezi s usvajanjem Budžeta institucija BiH za iduću godinu, te naglasio da je Zakonom o finansiranju institucija BiH osigurano servisiranje vanjskog duga i taj segment nije upitan.

Prema riječima Bevande, važno je usvojiti novi budžet, između ostalog, i zbog obaveza koje su stvorene nakon što su u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer je nužno osigurati sredstva za planirana povećanja.

"Ministarstvo financija i trezora BiH dostavilo je Nacrt proračun za iduću godinu Vijeću ministara na usvajanje, a Fiskalno vijeće BiH na prethodne dvije sjednice nije usvojilo Globalni fiskalni okvir jer nije bilo suglasnosti. Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcioniranje institucija i u prvim mjesecima naredne godine, te očekujemo brzo formiranje vlasti", naglasio je ministar Bevanda.

Sagovornici su se složili da je saradnja s MMF-om dobra praksa jer uključuje i provedbu strukturalnih reformi.

Bevanda je naglasio da je usvojena Strategija unapređenja upravljanja javnim finasijama za petogodišnji period te da je usuglašena sa entitetskim vladama i Vladom Brčko distrikta, što je bila jedna od strukturalnih reformi.

Ministar se zahvalio se predstavnicima MMF-a zbog značajnog doprinosa prilikom saniranja posljedica pandemije virusa COVID-19 jer su dva puta odobrena sredstva za ovu namjenu i taj novac je tokom prošle godine doznačen entitetima i kantonima.

Čelnici MMF-a zahvalili su Bevandi na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji uz očekivanje da će nastavak rada s novim vlastima u BiH biti uspješan.

TRT Balkan / agencije