Ovo pitanje je u posljednje vrijeme podiglo buru u javnosti, uz niz sukoba i prepucavanja na relaciji vlada, sabor, Pantovčak.     Foto: Reuters

Hrvatski predsjednik je poručio i da ministar odbrane nije osoba koja predsjedniku upućuje takav zahtjev.

"Nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra obrane kojim se traži prethodna saglasnost predsjednika Republike za učešće pripadnika OSRH u misiji EUMAM", saopćeno je iz Milanovićevog kabineta.

Riječ je o zahtjevu za saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji Evropske unije prema kojoj su pripadnici hrvatskih oružanih snaga trebali pružiti pomoć u obuci ukrajinskih vojnika, a što je u posljednje vrijeme podiglo buru u javnosti, uz niz sukoba i prepucavanja na relaciji vlada, sabor, Pantovčak.

Iz Kabineta su potvrdili da je Milanović primio dopis ministra odbrane Marija Banožića kojim se traži njegova prethodna saglasnost na "Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini".

Milanović je odbio dati svoju saglasnost uz opširno pojašnjenje u nizu tačaka, među kojima je i ona da ministar Banožić nije ni ovlašten da traži njegovu saglasnost.

"S obzirom na opravdano veliki interes hrvatske javnosti za najavljeno učešće pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, te istovremeno nejasne i neobrazložene okolnosti učešća pripadnika OSRH u spomenutoj misiji, Kabinet predsjednika Republike obavještava javnost da je navedeni ministrov dopis nepodoban za postupanje predsjednika Republike", navodi se u saopćenju u kojem se nabraja niz, kako se navodi, formalnih i materijalnih razloga.

Tanjug