Gradonačelnik je rekao da "Banjaluka pamti zemljotres i saosjeća sa žrtvama."      Foto: AA

Iz Banjaluke u Bosni i Hercegovini danas je krenuo kamion sa humanitarnom pomoći za ugroženo stanovništvo pogođeno katastrofalnim zemljotresima u Turkiye, prikupljenoj u akciji "Banjaluka je prijatelj".

Akciju je Grad Banjaluka realizovao u saradnji sa Crvenim krstom Banjaluka.

"Akcija prikupljanja pomoći narodu Turkiye je uspješno završena. Naši volonteri su prikupljali pomoć svaki radni dan, a danas šleper ide u centralno skladište na Palama, odakle će, kada se sakupe ostale donacije, krenuti za Turkiye", rekla je sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, koje je bila koordinator ove akcije, Željkica Ilić zhvaljujući svim građanima Banjaluke, koji su pokazali humanost.

Iako je akcija bila organizovana za prikupljanje humanitarne pomoći Siriji i Turkiye, zbog određenih poteškoća ista neće moći da bude isporučena u Siriju, ali će pomoć biti obezbjeđena pomoć zahvaljujući sredstvima prikupljenim u pozivima građana na humanitarni broj.

"Ponosan sam na naše sugrađane, koji su po ko zna koji put pokazali da su humani", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Prema njegovim riječima Banjaluka pamti zemljotres i saosjeća sa žrtvama.

Tokom akcije prikupljani su i higijenski paketi za žene žrtve zemljotresa u Turkiye u okviru kampanje "Za život žena".

Gorica Ivić iz Udruženja "Udružene žene" naglasila je da su stanovnici Banjaluke solidarno prikupljali pakete u znak podrške za sve žene na zemljotresima pogođenim područjima.

Osim higijenskih paketa za žene prikupljane su i cerade za zaštitu šatora, solarni punjači i baterije, kreveti na rasklapanje, vreće za spavanje, deke, stolice na rasklapanje, cerade za podlogu, električne i grijalice na gas.

TRT Balkan / agencije