Bihać: Vodostaji Sane i Une rastu, voda i u objektima za stanovanje

Bihać: Vodostaji Sane i Une rastu, voda i u objektima za stanovanje

Vodostaj Une jutros izmjeren je 160 centimentara, što je za 60 centimetara iznad kritične tačke.
U pomoć poplavljenim područjima uključuju se i građani koji donose hranu, vodu i pomažu na terenu.     Foto: AA

Zbog ulijevanja pritoka, vodostaj rijeke Sane naglo raste zbog čega se očekuje izlijevanje iz korita, što bi dodatno otežalo stanje u Sanskom Mostu, gdje je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće.

Najteža situacija je u mjestima: Vrše, Neprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića Polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci izašli iz svojih korita i stigli do objekata, a pojedina naselja su i poplavljena. Situacija se prati i formirani su punktovi za interventna djelovanja, ukoliko to bude potrebno.

U Bihaću, osim u Kulen-Vakufu i Orašcu, situacija je sve teža u mjesnim zajednicama Srbljani, Kostela i Pokoj gdje se izlijeva Una i plavi poljoprivredna zemljišta, pomoćne i stambene objekte.

„Stanje je iz sata u sat gore, skoro kao i prošle godine, a bojim se da će biti i gore. Voda je ušla u kuću, stavljamo vreće s pijeskom i ispumpavamo vodu, da spasimo bar nešto“, kazao je Adnan Jusić, mještanin Pokoja kod Bihaća.

Vodostaj Une jutros izmjeren je 160 centimentara, što je za 60 centimetara iznad kritične tačke. Kiša neprekidno pada zbog čega se očekuju veće poplave i u drugim mjestima.

Ekipe Civilne zaštite i Crvenog križa konstantno su na terenu, dostavljaju namirnice, vreće s pijeskom i potrebnu mehanizaciju za ispumpavanje vode iz kuća kako bi se situacija držala pod kontrolom. U pomoć poplavljenim područjima uključuju se i građani koji donose hranu, vodu i pomažu na terenu.

Na području Unsko-sanskog kantona građanima se preporučuje prokuhavanje vode za piće.

TRT Balkan / agencije