Partija demokratskog progresa (PDP) i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom, a kasnije je pobjedu proglasio i sam Dodik.     Foto: AA

Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koalicionih partnera izabran je za predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, s najvećim brojem osvojenih glasova, objavila je danas Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, rekao je da je ishod nakon kontrolnog brojanja glasova za predsjednika RS-a nepromijenjen u odnosu na trenutak prije donošenja naredbe.

Kandidat s najviše glasova iz bošnjačkog naroda za potpredsjednika RS-a s glasovima iz Glavnog centra za brojanje glasova je Ćamil Duraković, a Davor Pranjić je kandidat hrvatskog naroda s najviše glasova za potpredsjednika RS-a.

Na današnjoj hitnoj 73. sjednici CIK-a donesena je dopunska odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u BiH.

Arnautović je rekao da je potpuno neprihvatljivo da kandidati na izborima prijete organima za provođenje izbora ili da uvjetuju ponašanje ove državne institucije.
"Jedini pravi put je vladavina prava, dakle obraćanje sudovima, u redovnom upravnom i sudskom postupku za sve što se smatra da je Centralna izborna komisija donijela nezakonito. Svi oni koji imaju namjeru da dalje atakuju na ovu državnu instituciju moraju znati da CIK BiH neće djelovati na osnovu njihovih želja i političke volje nego isključivo na osnovu Ustava BiH i zakona države BiH", kazao je Arnautović i dodao da je diskusija potvrdila da je potrebno pristupiti izbornoj reformi u BiH.

Usvajanju dopunske odluke prethodilo je razmatranje i usvajanje izvještaja Glavnog centra za brojanje.

Goran Mišković, direktor Glavnog centra za brojanje glasova rekao je da do trenutka objavljivanja ovog izvještaja nisu dostavljene 62 vreće u Glavni centar za brojanje. Naglasio je da su se suočili s brojnim problemima zbog nepropisnog pakiranja izbornog materijala, kao i da im nisu dostavljena 23 izvoda iz Centralnog izbornog popisa.

Istakao je da su pronalazili nezapečaćene i poderane vreće, a u samim vrećama pronalazili su materijale za druge nivoe vlasti.

Naglasio je da je za ovaj nivo bilo 38.018 nevažećih listića, kao i da su našli samo iskopirane, isprintane listiće, o čemu su obavijestili Tužiteljstvo BiH. Otkriveno je16 takvih listića na jednom biračkom mjestu, te po deset na još dva biračka mjesta.
Iz Glavnog centra za brojanje glasova izuzeti su kopirani glasački listići po nalogu Tužiteljstva BiH.

U Brčko distriku na jednom biračkom mjestu otkriveno je 19, a na drugom 18 iskopiranih glasačkih listića i o tome je obaviješteno Tužiteljstvo BiH.
Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, izrazila je nezadovoljstvo izvještajem jer je očekivala da će nakon toliko truda, te optužbi kojima su bili izloženi, barem imati kvalitetan izvještaj.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH, rekla je da su izbore u Bosni i Hercegovini obilježile brojne manjkavosti tehničke prirode, naglašavajući da je to posebno evidentirano u slučaju obrazaca i pri pakovanju materijala.

"Kontrolno brojanje utvrdilo je da je nepravilnosti bilo, ali da nije bilo prepravljanja volje birača", istakla je Hadžiabdić.

Željko Bakalar, član CIK-a BiH, rekao je da su birački odbori koje je delegirala politika napravili "havariju" u izbornom procesu i to je uzrok zašto se ovoliko dugo čekaju rezultati.

"Nevažeći glasački listići nisu mogli utjecati na promjene izbornih rezultata", naglasio je Bakalar.

Član CIK-a BiH Ahmet Šantić smatra da je izvještaj Glavnog centra za brojanje utvrdio nepravilnosti, ali da one nisu mogle utjecati na promjenu rezultata.

Vlado Rogić, član CIK-a BiH, rekao je da se ne mogu poništavati i ponavljati izbori ako nepravilnosti ne utječu na mandate, a današnja odluka neće utjecati na njih.

Vanja Bjelica-Prutina smatra da ne postoji dilema kada je u pitanju izbor predsjednika RS-a te da je prema utvrđenim rezultatima to Milorad Dodik.

"Za 253 biračka mjesta glavna kontrola je predložila poništavanje izbora zato što bi podizanjem praga tolerancije za samo jedan glas moglo dovesti do promjene rezultata za potpredsjednike", rekla je Bjelica-Prutina.

Partija demokratskog progresa (PDP) i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom, a kasnije je pobjedu proglasio i sam Dodik.

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine 10. oktobra donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS-a radi "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti". Novo brojanje za funkciju predsjednika i potpredsjednike RS-a je počelo 13. oktobra u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” - Zetra.

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je rezultate Općih izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika RS-a s obzirom na to da nije bilo završeno ponovno prebrojavanje.

Opozicione stranke su u Banjoj Luci početkom mjeseca u dva navrata održale i proteste zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe a, nakon toga, 25. oktobra su i SNSD i koalicione stranke održale narodni miting s porukom da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana.

TRT Balkan / agencije