Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je problem niskih stopa imunizacije prisutan već deset godina.    Foto: AA   

Obuhvat djece u Crnoj Gori koja su primila MMR vakcinu i dalje je alarmantno nizak, dok je registrovanje prvih slučajeva malih boginja gotovo neizbježno, ocijenjeno je danas na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore.

Tokom kontrolnog saslušanja o temi "Obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom“ saopšteno je da gotovo 15 hiljada djece predškolskog uzrasta nije primilo MMR vakcinu.

Epidemiolog Adis Martinović je, predstavljajući podatke, kazao da je za djecu od 2010. do 2021. godišta obuhvat prvom i drugom dozom MMR vakcine bio najmanji u predškolskom uzrastu. Zahvaljujući kampanji koja je provedena tokom januara, rezultati su nešto bolji.

"Za 2021. godište obuhvat je 13. januara bio 12 odsto, a danas je 27 odsto. Za 2020. godište 13. januara je obuhvat bio 34 odsto, a sad je 52 odsto, a za 2019. je sa 57 porastao na 67 odsto“, rekao je Martinović.

On je naveo da su Podgorica, Budva, Bar i Berane u posljednje tri do četiri sedmice postigli značajne rezultate.

Martinović je kazao da je u predškolskom uzrastu trenutno 14,7 hiljada nevakcinisanih, a da je do prije mjesec bilo 18 hiljada.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je problem niskih stopa imunizacije prisutan već deset godina.

"Niska stopa imunizacije je sada crveni alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječijim životima“, upozorio je Santander.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da male boginje predstavljaju eminentu prijetnju u Crnoj Gori.

"Gotovo pa neizbježno je da u Crnoj Gori registrujemo prve slučajeve obolijevanja, a onda bi se infekcija bez sumnje širila poput šumskog požara“, upozorila je Brajović.

Ona je kazala da u SZO bilježe da u 2021. godini, u odnosu 2020. dolazi do značajnog rasta i gotovo je šest puta povećan broj tih oboljenja.

"Jedan od razloga zašto je ovo neizbježna prijetnja za Crnu Goru koja traži hitnu reakciju svih, jeste i činjenica što imamo, nažalost, alarmantno nizak obuhvat u Crnoj Gori“, rekla je Brajović.

Direktorica Direktorata za javno zdravlje Ivana Živković kazala je da Ministarstvo zdravlja ulaže mnogo u sve preventivne metode, i da su uradili sve kako bi bio veći broj vakcinisane djece MMR vakcinom.

"Za svaku ovu aktivnost potrebna nam je snažna podrška parlamenta i čitave zajednice. Ministarstvo zdravlja i čitav sistem uradili su sve što je u našoj moći“, rekla je Živković.

Ona je istakla da se zdravstveni sistem bori sa brojnim opstrukcijama, od antivakserskih lobija, ali i neodgovornih pojedinaca kojih, kako je navela, ponekad ima i u samom zdravstvenom sistemu.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković kazao je da ne stoji konstatacija da Crna Gora i zdravstvo ulažu mnogo u preventivu i ocijenio da je to premalo.

"Moramo da pričamo o autizmu koji niko nije pomenuo i da jasno kažemo građanima da se MMR ni bilo koja druga vakcinacija ne može dovesti u vezu sa autizmom“, smatra Striković.

Kako je kazao, ne zna nijednog ozbiljnog antivaksera u Crnoj Gori, kao što ih ima u regionu.

"Nemamo mi toliko problema kada su te stvari u pitanju, koliko imamo problema da te stvari objasnimo građanima“, kazao je Striković.

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević rekao je da je doktor koji ne vjeruje u vakcinu „kao sveštenik koji ne vjeruje u Boga“.

"Mislim da je upitno pitanje i licence za rad sa takvim profesionalnim stavom. Da sam predsjednik Ljekarske komore ili ministar zdravlja, doveo bi to do pitanja opstanka njegove profesionalne licence“, rekao je Pavićević.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da zemlja sa najmanjim obuhvatom vakcinacije na svijetu, ne može reći da radi sve što je u njenoj moći.

„Ne može mi neko objasniti da je kod nas procenat ispod 20 odsto, a u susjedstvu je preko 70 odsto i onda mi radimo sve – nešto ne štima kod nas“, rekao je Mugoša.

On je ocijenio da se u Crnoj Gori najmanje bavi prevencijom, a da se liječe posljedice.

„Osnovna dilema koja se javlja u javnosti je veza između MMR-a i autizma. To treba svaki dan da pričamo“, kazao je Mugoša.

On je rekao da je prošle godine zabilježena 101 prekršajna prijava Uprave za inspekcije poslove (UIP), od čega 40 u jednom gradu na sjeveru.

„Samo 101 osoba je došla kod pedijatra i rekla da mu dijete nije vakcinisano tom vakcinom. Kad se to pošalje na sud većina su opomene ili ispod minimalne kazne“, naveo je Mugoša.

TRT Balkan / agencije