Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović je kazao da je došao trenutak da se dosadašnje postupanje promijeni.     Foto: AA

Zaposleni u pravosudnim institucijama u Crnoj Gori organizovali su danas protest ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici, kako bi nadležnima skrenuli pažnju na izostanak bezbjednosti sudova u kojima rade.

Advokati, tužioci i svi zaposleni u pravosudnim institucijama pozvali su na podršku zbog događaja od petka, kada je Mladen Bulatović aktivirao eksplozivnu napravu prilikom ulaska u zgradu Osnovnog suda i tužilaštva.

On je tom prilikom poginuo, povrijeđeno je više osoba. Zaposleni u crnogorskim sudovima i tužilaštvu, brojni advokati i sudski vještaci, građani Podgorice, danas su ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici zatražili bezbjedne uslove za rad.

To podrazumijeva uvođenje sudske policije, kao i postavljanje detektora na ulazima. Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović je kazao da je došao trenutak da se dosadašnje postupanje promijeni.

"Mislim da je posljednji čas da ljudi koji upravljaju ovom državom učine nešto za bezbjednost svih onih koji svakog danas ulaze u prostorije državnih organa”, rekao je Begović na protestu.

On je naveo da je Palata pravde u Podgorici već davno trebalo da bude završena.

“Nadam se da priča o tome neće ostati mrtvo slovo na papiru. Do tada bi trebalo da se svi sudovi tehnički i bezbjednosno opreme. A sve to kako bi građani, sudije, tužioci i advokati mogli da obavljaju svoj redovan posao”, poručio je Begović.

On je kazao da je jedan advokat ozbiljno povrijeđen, a da je sestra njihove koleginice na intenzivnoj njezi.

“Nažalost, jedan mladi život više ne postoji. Molim javnost, a i one koji odlučuju o našim sudbinama, da od sjutra potpuno promijene odnos prema sigurnosti i bezbjednosti ne samo ovog, nego i svih sudova u Crnoj Gori. Kada bi samo znali kakvo je stanje u sudovima na sjeveru i na jugu, rekli biste ovo je nemoguće, ovo nije 21. vijek, ovo nije država Crna Gora, ovo nijesu evropske integracije. Hajde da riješimo nešto da ubuduće nikome ne padne na pamet da u sud uđe sa nedozvoljenim sredstvima”, zaključio je Begović.

Predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, pozvala je da se konkretno krene u rješavanje problema.

"Moramo da upozorimo državu, a to činimo i ovaj put, da mora da vodi računa o sudovima i svima koji dolaze u sud”, poručila je Jovović.

Advokat Veselin Radulović kazao je da je krajnje vrijeme da se državne institucije pozabave pitanjem bezbjednosti u zgradama gdje su smještene pravosudne institucije.

"Bilo je ubistvo sudije u Baru. Prije desetak godina imali smo ubistvo u Sudu za prekršaje i ništa se nije popravilo nakon tih tragičnih događaja. Na današnji dan stanje nije bolje. Nažalost, desilo se što se desilo, moglo je biti i sa gorim posljedicama i krajnje je vrijeme da se institucije pozabave ovim pitanjem i da se zgrade u pravosuđu dovedu u stanje kakvo treba da bude, ne samo kada je bezbjednost u pitanju nego i uslovi rada", rekao je Radulović.

TRT Balkan / agencije