Na konferenciji su se novinarima obratili selektor Zlatko Dalić i fudbaler Ivan Perišić.      Foto: AA

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić je, pred meč protiv Turkiye u okviru kvalifikacija za EURO2024, poručio kako očekuju teškog protivnika, da će to biti zahtjevnija utakmica od prethodne protiv Velsa te da s punim respektom ulaze u meč protiv Turkiye.

Hrvatska i Turkiye će u utorak u Bursi odmjeriti snage susretu 2. kola grupe “D” kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. Na konferenciji su se novinarima obratili selektor Zlatko Dalić i fudbaler Ivan Perišić.

“Oni (Turkiye) su zaista organizirana ekipa koja ima disciplinu u igri. Imaju sjajne pojedince koji igraju u Romi, Interu, Dortmundu. Jako dobro djeluju i zaista su nezgodna reprezentacija. Imaju kvalitet i sjajne pojedince”, rekao je Dalić u osvrtu na reprezentaciju Turkiye.

Na pitanje kakva su očekivanja od utakmice, Dalić je istakao kako će to sigurno biti zahtjevna utakmica.

“Sigurno je Turska (Turkiye) bolji protivnik od Velsa, igra na domaćem terenu. Biće veći pritisak, više napada na naš gol. Morat ćemo se tu čvršće i organiziranije braniti nego protiv Velsa. Imat ćemo drugačiji način igre. Moramo biti jako oprezni. Očekujemo teškog protivnika, s punim respektom ulazimo u sutrašnju utakmicu jer su oni sigurno kvalitetniji od Velsa”, poručio je Dalić.

Napominjući da su ostali bez Livaje i Petkovića, Dalić je kazao kako imaju tu dva rješenja, Kramarića i Musu, te kako će još vidjeti s kim će početi.

„Napravit ćemo neke promjene sigurno, ne mogu baš puno konkretno govoriti. Ići će novi napadač, ostalo ćemo složiti malo drugačije. Bitno je da su svi igrači zdravi i da su spremni za utakmicu, osim dvojice pomenutih”, rekao je Dalić.

Na pitanje turskih novinara osjeti li se blagi pad energije u reprezentaciji Hrvatske nakon Svjetskog prvenstva, te da li je prethodna utakmica protiv Velsa pokazatelj toga, Dalić je odgovorio: “Nismo izgubili energiju. Naši igrači su imali problema u klubovima nakon Svjetskog prvenstva, pa su se tu malo istrošili.”

A na pitanje ima li Hrvatska nove mlade igrače, Dalić je kazao:

“Mi imamo mladih igrača, oni odlaze. Imamo dva stopera od po 21 godinu i standardni su igrači. Dolaze mladi igrači. Hrvatska uvijek ima potencijala, iako je teško stalno proizvoditi nove igrače. Nas je 3,5 miliona, vas je 85 miliona, tako da je to velika razlika. Bursa ima tri miliona stanovnika, mi imamo 3,5. Mi smo drugi i treći na svijetu, pa sad vi pitajte kako.”

Fudbaler Ivan Perišić je, podsjećajući na remi protiv Velsa, kazao da su izgubili dva boda u toj utakmici, ali da je sutra novi test za Hrvatsku.

“Znamo kako je igrati u Turskoj (Turkiye), znamo kakva će biti atmosfera. Neće biti lako, ipak smo mi Hrvatska i moramo se postaviti na terenu kao favorit i od prve minute ići na tri boda”, rekao je Perišić.

Dodao je kako ne treba paničiti zbog izgubljenih bodova protiv Velsa.

“Imamo ovu utakmicu sutra i još šest utamica. Mi smo Hrvatska, nema straha protiv koga god da igramo, to smo pokazali i na Svjetskom prvenstvu”, rekao je Perišić.

Na pitanje o reprezentaciji Turkiye, Perišić je rekao kako je to odlična reprezentacija, spoj mladih i iskusnih igrača.

“Igraju kući dobro, uvijek je dobra atmosfera. Oni će sigurno ići na tri buda. Dobro ćemo ih analazitirati i spremiti se za sutra”, zaključio je Perišić.

TRT Balkan / agencije