Porodice ubijenih, prijatelji i komšije danas će obilježili 28. godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji.     Foto: AA

Prije 28 godina, godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila "živjeti normalno".

Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Đukić je danas penzionisani general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, Danom žalosti za područje kantona.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na nedavnoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na području Federacije Bosne i Hercegovine zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije BiH.

TRT Balkan / agencije