Najveći broj takmičara bio je iz Mostara, njih 700, a svi oni pretrčali su šest mostova i ukupno osam puta prešli preko rijeke Neretve.      Foto: AA

Đuro Borbelj iz Srbije je pobjednik današnjeg Mostarskog polumaratona u muškoj konkurenciji, dok je Jasmina Pitamic-Vojska iz Slovenije bila najbrža takmičarka.

Arny Attila iz Mađarske bio je drugoplasirani, dok je Ivan Drčar iz Hrvatske osvojio treće mjesto.

Drugoplasirana u ženskoj konkurenciji je Nataša Šontić iz Hrvatske, a trećeplasirana Marija Raič-Tošić, također takmičarka iz Hrvatske.

U polumaratonu na obalama Neretve učestvovalo je blizu hiljadu takmičara iz 37 zemalja. Najveći broj takmičara bio je iz Mostara, njih 700, a svi oni pretrčali su šest mostova i ukupno osam puta prešli preko rijeke Neretve.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić pohvalio je organizatore, ističući da je Gradska uprava i ove godine podržala manifestaciju.

Predsjednik Organizacionog odbora Franjo Lovrić podsjetio je da je osim trčanja svrha polumaratona bila i dobro druženje. Mostar i Hercegovina još jednom su promovisani na najbolji način.

"Danas je za takmičare izveden skok sa Starog mosta, a večeras ćemo organizovati tri muzička događaja", najavio je Lovrić.

Zadovoljstvo nije skrivao ni pobjednik Đuro Borbelj.

"Utrka nije bila jednostavna. Do samog kraja je bilo neizvjesno. Nisam, iskreno, očekivao ovakav rezultat. Jaka konkurencija je učinila svoje. Imao sam na kraju više snage, što je presudilo u utrci s kolegom iz Mađarske", rekao je zadovoljni trkač iz Srbije.

Start utrke i ove godine bio je u Potocima, a cilj kod Tržnog centra Meppas. I ove godine na dan održavanja polumaratona u Mostaru je važio poseban režim saobraćaja. Uz glavnu utrku, i ove godine je organizovana humanitarna, nakon koje je uslijedilo proglašenje pobjednika.

TRT Balkan / agencije