Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Izraela Elijem Cohenom s kojim je potpisao Memorandum o razvojnoj suradnji.     Foto: AA

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Izraela Elijem Cohenom s kojim je potpisao Memorandum o razvojnoj suradnji, a razgovaralo se i o ukrajinsko-ruskom ratu, borbi protiv antisemitizma, stabilnosti u regiji te gospodarskoj suradnji.

Hrvatska i Izrael imaju odlične međudržavne i međunacionalne odnose bazirane na međusobnom povjerenju i uvažavanju, na predanosti miru i stabilnosti u regiji, ocijenjeno je nakon sastanka.

Cohen i Grlić Radman su nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) potpisali Memorandum o suglasju na području razvojne suradnje koji će omogućiti pružanje pomoći državama u neposrednom susjedstvu i državama trećeg svijeta.

“Time ćemo doprinijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u širem i daljem susjedstvu. Memorandum je inspiriran uspješnim razvojnim projektom Hrvatske i Izraela u Bosni i Hercegovini koji svjedoči da dijelimo interese i strateški pristup u jugoistočnoj Europi“, izjavio je Grlić Radman.

Memorandum podrazumijeva i suradnju dviju država na području znanosti, kibernetike, sigurnosti, obrazovanja i kulture.

Ministri su razgovarali i o stabilizacijskim procesima na Bliskom istoku i Balkanu, te o dalekosežnim posljedicama agresije na Ukrajinu.

Cohen je podsjetio kako je prije nekoliko mjeseci bio prvi ministar vanjskih poslova iz Izraela, ali i sa Bliskog istoka, koji je posjetio Ukrajinu, gdje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pri čemu je naglasio da Izrael jasno podržava suverenost i integritet Ukrajine.

“U ovom ratu vidimo jasne otiske prsta iranskog državnog terorizma u Ukrajini. Ali ne samo to, iranski režim nije više samo regionalni problem, nego europski i globalni. Ne možemo previdjeti izazove koje Iran postavlja svojim aktivnostima destabilizacije na Bliskom Istoku. Iran i dalje pokušava nabaviti nuklearno oružje. Iran je najveći svjetski financijer globalnog terorizma, uključujući Hamas, Islamski džihad i druge terorističke organizacije. Pozivamo naše prijatelje u Hrvatskoj i Europskoj uniji da nam se pridruže u osudi ovih aktivnosti i zauzmu čvrst stav protiv opasnog ponašanja Irana“, izjavio je Cohen.

Dodaje se da su gospodarska suradnja i investicije bile među ključnim temama današnjeg ministarskog sastanka. Izrael investira u obnovljive izvore energije i turistički sektor u Hrvatskoj, a Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija izraelskih turista. Potencijal suradnje vidljiv je na području poljoprivrede i energetike, a među temama bilo je zajedničko zasjedanje odbora za gospodarsku suradnju dviju zemalja kako bi se definirala prioritetna područja budućeg djelovanja. Razgovarali su i o boljoj prometnoj povezanosti Izraela i Hrvatske kroz povećanje broja direktnih avionskih linija, a među važnim ciljevima je priprema zajedničkog sastanka izraelskog i hrvatskog premijera, s ciljem jačanja strateškog partnerstva na razini vlada.

Dvije zemlje u 2022. godini ostvarile su rekordnu trgovinsku razmjenu koja je dosegla 250 milijuna dolara. Izraelski ministar Cohen ocijenio je kako se ta razmjena u narednom petogodišnjem periodu može udvostručiti, kako kroz postojeće oblike suradnje, tako i kroz jačanje suradnje na području tehnologije i kibernetike.

Hrvatski ministar Grlić Radman zahvalio se izraelskom kolegi na podršci koju Izrael pruža Hrvatskoj na putu pristupanja u OECD.

“Hrvatska je 1. ožujka ove godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust - IHRA, čime Hrvatska pokazuje svoju predanost očuvanju sjećanja na žrtve holokausta, kao i predanost u borbi protiv antisemitizma i svih oblika rasizma i diskriminacije“, izjavio je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je naglasio predanost Hrvatske u borbi protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu i zaštiti znanstvene istine.

Riječ je prvom posjetu jednog izraelskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj nakon 12 godina, a ovaj posjet je ocijenjen kao potvrda strateškog partnerstva dviju država.

"Odnosi Izraela i Hrvatske u 26 godina diplomatske suradnje svake godine su intenzivniji, a jedan od pokazatelja je Memorandum o strateškom partnerstvu kojega su ministri vanjskih poslova potpisali prije dvije godine", poručeno je nakon sastanka.

Temeljem tog memoranduma, predstavnici tri pogranične bosanskohercegovačke županije boravili su u Izraelu gdje su surađivali ponajviše na temama poljoprivrede i vodnog gospodarstva.

Susret dvojice ministara započeo je zajedničkim polaganjem vijenaca žrtvama Domovinskog rata ispred Spomenika Domovini, a u popodnevnim satima ministri će zajednički položiti vijence ispred Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

TRT Balkan / agencije