"Taj visoki moral je bio ključan u pobjedu u Canakkaleu", kazao je pukovnik Yetis.            Foto: AA

U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, održana je svečanost povodom 18. marta, Dana sjećanja na šehide i pobjede u Canakkaleu, i 12. marta, Dana usvajanja turske nacionalne himne.

Svečanost, čiji je domaćin bila Ambasada Republike Turkiye u Zagrebu, počela je minutom šutnje i intoniranjem himne.

Ambasador Turkiye u Zagrebu Yavuz Selim Kiran istakao je značaj obilježavanja Dana sjećanja na šehide i pobjede u Canakkaleu i druge važne datume.

"Tim povodom i u Hrvatskoj obilježavamo 108 godina od Dana pobjede u Canakkaleu", kazao je Kiran, napominjući da s dubokim poštovanjem odaju počast i Mehmetu Akifu Ersoyu, autoru turske nacionalne himne koja je prihvaćena 12. marta 1921. godine.

Vojni ataše Ambasade Turkiye u Zagrebu, pukovnik Ozcan Yetis istakao je da pobjeda u Canakkaleu pokazuje istinsku snagu turskih vojnika predvođenih Mustafom Kemalom Ataturkom.

"Taj visoki moral je bio ključan u pobjedu u Canakkaleu", kazao je pukovnik Yetis.

Profesor Odsjeka za turkologiju Univerziteta u Zagrebu dr. Ahmet Cuneyt Issi, govoreći o značaju usvajanja turske nacionalne himne, istakao je da je Mehmet Akif Ersoy dobio epitet "duhovnog vođe".

"U listu 'Hakimiyet-i Milliye' 25. oktobra 1920. godine Ministarstvo obrazovanja je raspisalo oglas za tekst nacionalne himne", podsjetio je prof. Issi.

Dodao je da su se na oglas prijavile 724 osobe sa tekstom državne himne, ali da se pristigli tekstovi nisu svidjeli predstavnicima Ministarstva obrazovanja koji su potom tražili od Ersoya, kao vrsnog pisca i pjesnika, da napiše tekst za himnu.

Ersoy je prihvatio poziv te je tekst koji je napisao prihvaćen kao nacionalna himna u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye 12. marta 1921. godine.

U Turkiye se 18. mart obilježava kao Dan sjećanja na šehide i pomorsku pobjedu u Canakkaleu.

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

TRT Balkan / agencije