Birališta će u naredna tri dana biti otvorena u periodu od 9 do 21 sat.     Foto: AA

Turski građani od petka će moći glasati na biralištima u turskim diplomatskim predstavništvima u Bosni i Hercegovini u okviru predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se u Republici Turkiye održati 14. maja.

Ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin izjavio je da su sve pripreme završene i da će birači moći glasati od 5. do 7. maja na biralištima u turskoj ambasadi u Sarajevu i u konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci.

Birališta će u naredna tri dana biti otvorena u periodu od 9 do 21 sat.

“Sve procedure se provode onako kako to određuje Vrhovna izborna komisija Turkiye. Vreće sa glasačim listićima će zapakovati birački odbori, a diplomatski kuriri će ih dostaviti u Turkiye. Na izborima 2014. godine u inozemstvu je izlaznost birača bila oko 18 posto, a 2018. je premašila 50 posto. Vidimo da je interes naših građana za glasanje u inozemstvu porastao i da se ta navika razvija. Očekuje se da će ove godine biti još veći odziv“, rekao je ambasador Girgin.

Navodeći da su glasačke kutije prvi put postavljene u Mostaru i Banjoj Luci, ambasador Girgin je rekao da je građanima koji se nalaze u Hrvatskoj lakše doći do tih gradova.

Napomenuo je kako je vrlo važno da građani ostvaruju svoja demokratska prava.

“U saradnji s lokalnim vlastima pripremamo svu potrebnu infrastrukturu. Jedna od karakteristika naših građana je da izlaze na izbore. Zaista je tako, najviše stope izlaznosti u svijetu zabilježene su u Turkiye, što je u kontekstu demokracije vrlo važno“, kazao je Girgin.

U Bosni i Hercegovini registrirano je 2.946 turska birača.

TRT Balkan / agencije