Mevlut Cavusoglu u posjeti Hrvatskoj     Foto: HINA

"Hrvatsku i Turkiye obilježava iskreno tradicionalno prijateljstvo. Mi smo saveznici i partneri. Između naših dviju država ne postoji niti jedno otvoreno bilateralno pitanje", kazao je Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Istakao je kako postoji još prostora za unapređenje odnosa dviju država kada je riječ o privredi.

"U područjima gospodarske suradnje postoje brojne oblasti za jačanje odnosa, poput energetike, infrastrukturnih projekata, pomorstva, IT sektora, obrambene industrije i turizma", rekao je Grlić Radman.

Turski ministar je kazao kako bi trgovinska razmjena dviju zemalja, koja bilježi veliki rast, ove godine mogla dostići vrijednost od milijardu dolara, a kroz petogodišnji period procjenjuje se i mogućnost iznosa od 5 milijardi.

Firme iz Turkiye u Hrvatskoj su nosioci niza projekata na području građevine, energetike i turizma, a razgovara se i o saradnji na području vojne industrije, rekao je Cavusoglu.

Dvojica ministara razmijenila su i zahvale na pomoći koju je Hrvatska pružila Turkiye tokom velikih požara prošle godine, te Turkiye Hrvatskoj nakon razornih zemljotresa 2020. godine.

Tokom sastanka razgovarano je i o situaciji na Balkanu i evropskoj perspektivi balkanskih država.

"Posebnu pozornost i važnost u našim razgovorima posvetili smo situaciji u Bosni i Hercegovini. To je bila važna tema naših današnjih razgovora. Mi smo saveznici i prijatelji i pridonosimo aktivno političkoj stabilnosti, miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine", naglasio je Grlić Radman.

On se potom osvrnuo na to kako Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet, stabilnost, institucionalnu funkcionalnost, ali i prosperitet Bosne i Hercegovine koji je utemeljen na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda. Dodao je kako se Hrvatska i dalje zalaže za reformu Izbornog zakona koji je usvojen u postojećem obliku, nepravedan i diskriminirajući, te će iz tog razloga sljedeći opći izbori u BiH biti naročito izazovni.

“Reforma izbornog zakona je nužna kako bi Hrvati uživali ista prava koja uživaju druga dva konstitutivna naroda i bili u mogućnosti birati svoje legitimne političke predstavnike", rekao je Grlić Radman.

„Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH”, naveo je Cavusoglu te dodao:
„Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrasni”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Zagrebu je najavio “skori dolazak” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj.

Cavusoglu je najavio i jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.


Susret Cavusoglu - Plenković     Foto: AA

Nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, Cavusoglua je u Banskim dvorima primio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nakon posjete Hrvatskoj, Cavusoglu će danas u poslijepodnevnim satima otputovati u posjetu Bosni i Hercegovini.



TRT Balkan / agencije