Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,01 milijardi eura.       Foto: Getty Images

Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,01 milijardi eura ili 75,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima na kraju juna je iznosio 3,66 milijardi eura ili 69 odsto BDP-a", navodi se u izvještaju Ministarstva objavljenom početkom novembra.

Spoljni dug iznosio je 3,6 milijarde eura, odnosno 68,4 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 382,4 miliona eura, odnosno 7,2 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 351,9 miliona eura, uključujući 38,4 hiljada unci zlata, ili 6,6 odsto BDP-a.

"Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal, prije svega usljed redovnog izmirenja kreditnih obaveza, a uzimajući u obzir činjenicu da tokom ovog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana”, precizira se u izvještaju.

Iz Ministarstva su kazali da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 49,8 miliona eura, od čega se 34,8 miliona eura, odnosno 36,6 miliona američkih dolara, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo.

"Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku drugog ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 14,9 miliona eura", dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da je tokom drugog kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 108,1 miliona eura, od čega se 13,9 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je nerezidentima iznosila 94,2 miliona eura.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 32,9 miliona eura, od čega je otplata inostrane kamate iznosila 27,1 miliona eura, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate”, zaključuje se u dokumentu.

TRT Balkan / agencije