Kovačevski je informisao da je na njegovom zahtjevu jutros održao odvojene bilateralne sastanke sa predsjednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem.      Foto: Vlada Sjeverne Makedonije

Otvoreni dijalog s kojim se rješavaju otvorenja pitanja je od ogromne važnosti za regionalnu stabilnost, održavanje mira i puta prema prosperitetnoj budućnosti, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za cijeli region.

Ovo je poruka koju je danas potencirao premijer Republike Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski koji je u Ohridu održao pres-konferenciju u svojstvu domaćina sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, koji vode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) , a uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kovačevski je informisao da je na njegovom zahtjevu jutros održao odvojene bilateralne sastanke sa predsjednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem.

Prema njegovim riječima, dijalog je jedini način za konsolidaciju regiona i za evropsku integraciju dviju zemalja. On je potencirao da Sjeverna Makedonija nike slučajno izabrana za zemlju domaćina ovog dijaloga.

“Sjeverna Makedonija je danas prepoznata kao poštovan partner međunarodne zajednice i faktor stabilnosti u regionu. Dogovore koje smo potpisali, Ohridski, Prespanski i Dogovor o dobrosusjedstvu, potvrda su našeg evropskog duha, za zatvoranje pitanja i trasiranju puta prema budućem razvoju zemlje“, naglasio je Kovačevski.

Makedonski premijer je dodao da zemlje u regionu imaju rukovodstva koja se ponašaju evropski, a njihove zemlje zaslužuju evropsku perspektivu.

Nakon sastanka održanog 27 februara u Briselu, visoki predstavnik EU-a za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Joseph Borrell izjavio je da su Kosovo i Srbija postigli saglasnost oko Evropskog plana, dok ostaje da se razgovara o njegovoj implementaciji.

Prema oficijalnoj najavi, fokus današnjeg sastanka Vučića i Kurtija u Ohridu uz posredstvo Evropske unije biće usmjeren ka finalizaciji Aneksa o primjeni plana EU-a o putu prema normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

TRT Balkan