Kovačevski se ranije sastao i s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josephom Borrellom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.      Foto: AA

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski održao je odvojene sastanke u Ohridu, gdje će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Kovačevski je na Twitteru objavio da je srbijanskom predsjedniku poželio uspješne pregovore koji su, kako je kazao, važni za regionalnu stabilnost i prosperitetnu budućnost.

"Osiguravanje stabilne budućnosti i članstvo u Evropskoj uniji naša je odgovornost i dobrobit za države i građane", rekao je Kovačevski.

Šef Vlade Sjeverne Makedonije prethodno se sastao s premijerom Kosova Albinom Kurti kojem je čestitao na "opredjeljenju da poduzme korake, važne za evropsku budućnost regiona".

"Dogovor umjesto sukoba i razvoj umjesto nazadovanja su postulati koji bi nas trebali voditi u bolju, evropsku budućnost", poručio je Kovačevski.

Kovačevski se ranije sastao i s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josephom Borrellom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Čelnici Srbije i Kosova sastaće se u Ohridu pod pokroviteljstvom Evropske unije, u pokušaju da dogovore provedbu sporazuma o odnosima Beograda i Prištine, koji je predložila Unija, a snažno ga podržavaju i Sjedinjene Američke Države.

TRT Balkan / agencije