Sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Sjeverne Makedonije i EU-a, prisustvovali su i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell te evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.    Foto: AA

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski poručio je u petak u Skoplju da ta država trenutno ima političke kapacitete da započne pregovore s Evropskom unijom i postane članica bloka do 2030. godine.

Kovačevski je ocijenio da današnji, 16. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Sjeverne Makedonije i Evropske unije ima istorijsku dimenziju. Sastanak se održava prvi put u Skoplju nakon 22 godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Republika Sjeverna Makedonija praktikuje evropske vrijednosti i ne sumnjamo da idemo pravim evropskim putem. Rad Vlade zasnovan je na linijama evropske agende i koliko god to zvučalo ambiciozno, svi mi u Vladi smatramo da Republika Sjeverna Makedonija trenutno ima političke kapacitete koji mogu doprinijeti da nakon uspješnog završetka procesa skrininga u novembru, dinamičnim tempom uđemo u pregovarački proces i postanemo članica EU-a do 2030", rekao je Kovačevski.

On je naveo da zemlja ima punu podršku bloka za članstvo, dodajući da će EU intenzivirati angažman na svim nivoima.

Sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Sjeverne Makedonije i EU-a, prisustvovali su i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell te evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.

Borrell je rekao da je održavanje sastanka u Skoplju, a ne u Briselu, učinjeno radi ocjenjivanja napretka Sjeverne Makedonije.

"Održavanje današnjeg sastanka zaista pokazuje da EU pruža ruku i pokazuje da je Zapadni Balkan i da će i dalje biti ključni prioritet za EU i važan dio naše geopolitičke dimenzije", rekao je Borrell.

Borrell je naglasio da je budućnost Sjeverne Makedonije u EU-u, jer, kako je kazao, "samo ćemo se ujedinjeni moći suočiti s izazovima teškog geopolitičkog okruženja".

On je pozvao na stvaranje uslova za usvajanje ustavnih amandmana koji proizilaze iz pregovaračkog okvira, koji predviđa uključivanje Bugara u Ustav kao nacionalne manjine.

"Ova godina je ključna godina. Sada je vrijeme za političke stranke da ispune svoje obaveze i ozbiljno rade na tome da nastave ovim putem“, rekao je Borrell.

Komesar EU-a za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi rekao je da je održavanje sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Skoplju veoma snažan politički signal bloka prema Sjevernoj Makedoniji, ističući da ovaj skup simbolizuje da će Sjeverna Makedonija biti članica EU-a.

On je naveo da je za državu veoma važno da ne stane sa reformama, već da ih ubrza, ističući važnost vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Potrebno nam je nacionalno jedinstvo da unaprijedimo članstvo. Mi ćemo, naravno, nastaviti raditi na ubrzanju pregovaračkog procesa. S naše strane, spremni smo. Ali, potrebno je da Sjeverna Makedonija poduzme sličan korak. Dakle, da bi se to dogodilo, vlada i parlament moraju ubrzati rad na reformskom procesu“, rekao je Varhelyi.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell tokom boravka u Skoplju će, između ostalog, održati sastanak s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, kao i sa predstavnicima političkih partija.

Sjeverna Makedonija je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisala još 2001. Ta zemlja je podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u martu 2004., a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2005. EU je u julu 2022. organizirao prvu međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom čime je ozvaničen početak pregovaračkog procesa s tom zemljom, ali i susjednom Albanijom.

TRT Balkan / agencije