Krišto i Schmidt: Nužni koraci ka stabilizaciji političkih prilika u BiH

Krišto i Schmidt: Nužni koraci ka stabilizaciji političkih prilika u BiH

Razgovaralo se i o nužnim ograničenim izmjenama Ustava kao i izmjenama Izbornog zakona BiH.
Sugovornici su razgovarali o nužnim koracima koji stoje pred BiH, stabilizaciji političkih prilika te važnosti brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti.     Foto: AA

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razgovarali su, telefonski, danas o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik čestitao je novoizabranoj predsjedateljici Vijeća ministara BiH i poželio joj sreću u budućem radu.

Sugovornici su razgovarali o nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, stabilizaciji političkih prilika te važnosti brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH. Također, naglašena je potreba jačanja funkcionalnosti institucija BiH, uz predan rad svih domaćih čimbenika i potporu međunarodne zajednice.

Krišto je istaknula kako su kroz smjernice i načela u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022 - 2026. godine usvojeni jasni ciljevi čijim će se realiziranjem graditi jaka i stabilna BiH. Među primarnim ciljevima je ubrzanje euroatlantskog puta, koji podrazumijeva jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Razgovaralo se i o nužnim ograničenim izmjenama Ustava kao i izmjenama Izbornog zakona BiH. Krišto je izrazila nadu i očekivanje kako BiH već u sljedećoj godini može ispuniti ključne kriterije i prioritete te otvoriti pregovore za članstvo u Europskoj uniji.

Visoki predstavnik Schmidt pozdravio je planirane korake kao i nužno postizanje usuglašenih ciljeva koji će pridonositi osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i mira u BiH.

TRT Balkan / agencije