Tokom susreta konstatirano je da su bilateralni odnosi BiH i Belgije dobri i bez otvorenih pitanja.     Foto: AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Njen kabinet je saopćio da je tokom susreta konstatirano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Belgije dobri i bez otvorenih pitanja, što predstavlja dobru osnovu za daljnje jačanje saradnje u svim oblastima, a posebice ekonomske saradnje.

“Predsjedateljica Krišto je upoznala ministricu Lahbib o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti na svim razinama. Naglasila je čvrstu opredijeljenost BiH evropskom putu i ubrzanju reformskih i integracijskih procesa. Također je istaknula da su ključne pretpostavke za ostvarenje unutarnje stabilnosti i nastavak reformi ograničene ustavne reforme i sveobuhvatna izmjena Izbornog zakona BiH sukladno Odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda kao institucijama koje su Ustavom namijenjene za zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda u BiH, te presudama ESLJP kako bi se otklonila diskriminacija i prema pojedincima“, navodi se u saopćenju.

Krišto je iskazala zahvalnost Belgiji na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, a posebice spremnosti da prenesu iskustva i znanja u oblasti evropskih integracija, o evropskom mehanizmu koordinacije i transpoziciji EU zakonodavstva.

Kazala je da je ovaj posjet ministrice Lahbib veoma značajan za jačanje političkih odnosa, te da će ponovno otvaranje Ambasade Belgije u BiH doprinijeti unapređenju odnosa i intenziviranju saradnje u kontekstu EU integracija, kao i ekonomske saradnje.

TRT Balkan / agencije