Kurti je zahvalio Eskobaru na posvećenosti i doprinosu dijalogu, njegovom ličnom i Sjedinjenih Američkih Država.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti, dan uoči političkog sastanka na visokom nivou u okviru dijalog Kosova i Srbije koji će biti održan u Ohridu, sastao se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, razgovarano je o sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije na osnovu evropskog predloga, te o pripremama i očekivanjima od tog sastanka.

Kurti je zahvalio Eskobaru na posvećenosti i doprinosu dijalogu, njegovom ličnom i Sjedinjenih Američkih Država.

“Evropski predlog je pozitivno ocenjen i prihvaćen od strane Kosova kao dobra osnova i čvrsta platforma za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sa obostranim priznavanjem u centru. Posvećena, konstruktivna i kreativna, delegacija kosovske vlade putuje u Ohrid sa dobrom voljom, dobrim namerama i dobrom verom”, naveo je Kurti.

Specijalni izaslanik Eskobar prethodno je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani izjavio da očekuje dobre vesti nakon susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu, u Ohridu.

Eskobar, koji će u Ohridu biti posmatrač, rekao je da SAD nameravaju da u potpunosti podrže svaki ishod koji približava mir regionu i pojačava mogućnosti da Kosovo i Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evropske zajednice.

Eskobar se u četvrtak uveče sastao i sa predstavnicima kosovskih opozicionih partija.

Američki diplomata je na Kosovo došao iz Beograda, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima tamošnje opozicije.

TRT Balkan / agencije