Kurti je u uvodnom govoru kazao da je današnji sastanak zakazan s ciljem nastavka međuinstitucionalne saradnje i koordinacije između Vlade Kosova i opština.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Srbija ta koja je odbila francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda i da sada time mora da se bavi međunarodna zajednica, dok Kosovo plan smatra "dobrom osnovom za dalje razgovore".

Kurti je, nakon sastanka s predsjednicima kosovskih opština, rekao da je cilj Kosova da normalizuje odnose sa Srbijom, fokusirajući se na konačni, pravno obavezujući sporazum zasnovan na međusobnom priznanju.

“Plan Evropske unije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, smatrali smo dobrom osnovom za dalje razgovore, a Srbija ga je odbacila na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost održanom u Beogradu 27. oktobra 2022. godine, uz jednoglasan zaključak o odbijanju ovog prijedloga, koji je javno objavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić“, naglasio je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da na srpsku stranu koja je odbacila francusko-njemački plan, treba biti izvršen međunarodni pritisak. Podsjetio je da je i njemački kancelar Olaf Scholz pomenuo međusobno priznavanje, prvo u Beogradu, a potom i u Prištini.

“Ono što bi trebalo da se desi u vezi s ovim sporazumom jeste dodatni pritisak na Beograd, koji je sklapanjem sporazuma s Ruskom Federacijom za vanjskopolitičku koordinaciju beskrupulozno napao vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, koja zahtijeva sinhronizaciju, usaglašavanje svih zemalja članica i onih koje teže da postanu članice Evropske unije“, istakao je Kurti.

Za sutra je najavljena posjeta Kosovu savjetnika američkog State Departmenta Dereka Cholleta, koji će s čelnicima kosovskih institucija i opozicije razgovarati o nedavnim tenzijama između Prištine i Beograda.

Kurti je ocijenio da će se Cholletova posjeta desiti u važnom trenutku kada se bliži godišnjica rata u Ukrajini, a kako je rekao, “Srbija ne samo da nije uvela sankcije i nije osudila rusku agresiju, nego je sklopila i tri veoma štetna sporazuma s Rusijom u 2022. godini“.


Kosovski budžet za ovu godinu veći od 3,2 milijarde eura

Opštinski budžeti za 2023. godinu te investicije u energetski sektor i suočavanje s energetskom krizom bile su teme o kojima se diskutovalo na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija s predsjednicima i potpredsjednicima kosovskih opština.

Sastanak je održan u organizaciji Ministarstva administracije lokalne samouprave, a pored premijera i ministra administracije lokalne samouprave Elberta Krasniqija, bili su prisutni i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati i ministrica ekonomije Artane Rizvanolli.

Premijer Kurti je u uvodnom govoru kazao da je današnji sastanak zakazan s ciljem nastavka međuinstitucionane saradnje i koordinacije između Vlade Kosova i opština.

On je istakao da će kosovski budžet za 2023. biti veći od 3,2 milijarde eura, što je najveći budžet od proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je na opštinskom nivou budžet povećan za 100 miliona eura u odnosu prošlu godinu.

“To treba da se održi i na porast kvalitete pružanja opštinskih usluga građanima, njihovo blagostanje, obrazovanje, zdravstvo, sport, omladinu i kulturu i socio-ekonomski razvoj. Također se treba fokusirati da potrošnja tog budžeta bude otvorena, transparentna i uz polaganje računa građanima”, kazao je Kurti.

Premijer je kazao da je u 2023. dodato 240 novih pozicija za inspektore kako bi se štitila prava radnika, osigurao kvalitet usluga, zaštita potrošača i naplata poreza koji omogućava bolje pružanje javnih usluga.

Kurti je potom govorio o energetskoj krizi, istakavši da je 95 miliona eura izdvojeno za pomoć građanima i biznisima za suočavanje s tom krizom.

“Također smo izdvojili 6 miliona eura za subvecionisanje opreme za 10 hiljada porodica čime će se za 70 posto smanjiti potrošnja struje. Investirali smo 4 miliona eura za uštedu električne energije u javnim zgradama u sedam opština, čime je ušteđena struja u vrijednosti 11 miliona eura”, kazao je Kurti.

Premijer je naveo da je prošle godine izdvojeno više od 70 miliona eura za više od 28 hiljada poljoprivrednika, dok je kroz kapitalne investicije omogućena rehabilitacija i izgradnja sistema za navodnjavanje za 7.750 hektara poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti 4,1 milion eura za osam opština.

Za 2023. budžet za poljoprivrednike iznosi 87 miliona eura i uz vanjske fondove očekuje se da ta suma pređe vrijednost 100 miliona eura.

Kurti je, između ostalog, izjavio i da je otvoren i spreman da bude blizak svim gradonačelnicima za ekonomsku i socijalnu dobrobit, te blagostanje građana Kosova.

Kosovo ima ukupno 38 opština. Na sastanku su bili prisutni i predstavnici većine od 10 opština sa srpskom većinom, a njih su predstavljali potpredsjednici opština iz albanske zajednice.

TRT Balkan / agencije