Iz kabineta premijera je saopšteno da je ministar Rašić zatražio od premijera Kurtija da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve dozvoli ulazak na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.      Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti pozitivno je odgovorio na zahtev kosovskog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića da dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju posetu Kosovu.

Iz kabineta premijera je saopšteno da je ministar Rašić zatražio od premijera Kurtija da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve dozvoli ulazak na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.

“Patrijarh Porfirije je najavio da će u četvrtak u podne doći na granični prelaz između Kosova i Srbije i da želi da uđe bez ličnog obezbeđenja, iako nije podneo zahtev za posetu prema odredbama postojećeg sporazuma. Kurti je pozitivno odgovorio ministru Rašiću”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je najava patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez telohranitelja još jedan dokaz da je Kosovo bezbednija zemlja od Srbije.

Krajem decembra, Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da nije odbilo, ali je uslovilo, zahtev za trodnevnu posetu Kosovu, od 26. do 28. decembra, patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Nakon razmatranja tog zahteva, tada je bilo odgovoreno da poseta patrijarha Porfirija može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja pripadnika SPC-a, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo pružaju otvorenu podršku kriminalnim grupama na severu Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene.

TRT Balkan / agencije