Kurti je naveo i da su putevi na severu Kosova otvoreni i prohodni za građane te da opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade, jer imaju mnogo posla za građane.      Foto: Reuters

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je danas da je Vlada Kosova juče obavila svoje ustavne obaveze omogućavajući novoizabranim gradonačelnicima u opštinama na severu Kosova odlazak na njihovo radno mesto.

U poruci građanima Kosova objavljenoj na Facebooku, Kurti je naveo da su posle polaganje zakletve u četvrtak, tri gradonačelnika izabrana na izborima 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, u petak imali prvi radni dan.

"Odlazak gradonačelnika na svoje radno mesto trebalo bi da bude najnormalnija moguća stvar. Objekat zgrade opštine je mesto usluživanja građana na osnovu zakona i ustava", kazao je Kurti dodavši:

"Svesni smo i razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera, ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše Vlade prema novim predsednicima, bilo bi neispunjavanje obaveza novih predsednika prema građanima Republike i onemogućilo bi pružanje osnovnih opštinskih usluga građanima."

On je pozvao sve građane, a posebno srpske građane na Kosovu, da sarađuju s novim predsednicima i njihovim kabinetima, koji će biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višestranački.

"Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima", kazao je Kurti.

Zahvalio se pripadnicima Policije Kosovo na njihovoj profesionalnoj i državnoj odbrani vladavine prava, jer su dokazali da su spremni da profesionalno, neustrašivo i dostojanstveno služe poretku i zakonima zemlje u afirmaciji multietničkog bezbednosnog okruženja "uprkos teškim uslovima koji su izazvali grupe kojima upravlja parapolitička struktura u tom delu zemlje".

Premijer Kurti je naveo i da su putevi na severu Kosova otvoreni i prohodni za građane te da opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade, jer imaju mnogo posla za građane.

Specijalne jedinice Policije Kosova u petak su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se sa demonstrantima srpske nacionalnosti koji su želeli sprečiti njihov ulazak. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

U saopštenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama te da je pet policajaca zadobilo lakše telesne povrede, oštećena su četiri službena vozila.

Oštećeno je više civilnih vozila, među kojima su i vozila novinara, kao i tri automobila Misije EULEX.

Takođe, u pojedinim slučajevima čuli su se pucnji na različitim lokacijama.

Iz Policije Kosova je navedeno i da su određeni kriminalni pojedinci ili grupe, osim napada na službena lica i vozila, pokušali da blokiraju različite puteve šljunkom i teškim vozilima, ali policija preduzela mere za njihovo uklanjanje i čišćenje puteva u saradnji i koordinaciji s nadležnim organima.

Sjedinjene Američke Države i EU su osudili akciju kosovskih institucija da nasilno uđu u zgradu opštine i pozvali su premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.

TRT Balkan / agencije