Jedanaesti je dan barikada na sjeveru Kosova koje su postavili kosovski Srbi u znak prosvjeda pritvor uhićenja svojih sunarodnjaka.     Foto: AP

"Naša je zabrinutost da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti mogućnost žrtava. I zato želimo biti što pažljiviji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i sigurnosti”, rekao je Kurti za The Guardian.

Kurti je također istaknuo kako se ne može vječno dopuštati kršenje zakonitosti i ustavnosti te da barikade na sjeveru Kosova treba ukloniti što prije u čemu imaju potporu Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mislim da naše zapadne partnere i prijatelje brine veze Beograda i Moskve. Ne znamo kako se oni mogu staviti u funkciju u slučaju povećanih tenzija, prema eskalaciji na sjeveru", rekao je Kurti.

Jedanaesti je dan barikada na sjeveru Kosova koje su postavili kosovski Srbi u znak prosvjeda pritvor uhićenja svojih sunarodnjaka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je jučer da Bruxelles i Washington čuju Srbe s Kosova samo kad su na barikadama te dodala kako oni samo traže osnovna ljudska prava.

Prištinske vlasti trajnim rješenjem vide priznanje neovisnosti i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Beograd očekuje "kompromisno rješenje" kojim bi formalno-pravno zadržao teritorijalni integritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvaća.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa zapovjednikom združenih snaga NATO-a na Kosovu Stuartom Munschom te tom prigodom zamolio NATO da zaštiti srpski narod na Kosovu, objavio je Vučić na svom Instagram profilu.

Uoči dolaska u Beograd Munsch je izjavio kako KFOR pozorno prati situaciju na sjeveru Kosova i spreman je osigurati slobodno kretanje svim gađanima. Zapovjednik združenih snaga NATO-a je pozvao sve strane na konstruktivno djelovanje te da osiguraju slobodo kretanja na Kosovu.

FENA