U Bosni i Hercegovini je najveći broj nestalih osoba u regionu.      Foto: Reuters

U Crnoj Gori se, prema zvaničnim podacima, 51 osoba vodi kao nestala.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozvali su nadležne institucije da konačno počnu djelovati u pravcu uspostavljanja pravde za porodice čiji se najbliži vode kao nestali, a posebno kada se radi o prisilnim nestancima tokom ratnih sukoba.
"Dodatno, protokom vremena se šanse za pronalazak nestalih lica smanjuju, a kao jedan od najvećih problema se javlja i nedostatak informacija. Ponovo apelujemo na Vladu Crne Gore i nadležne institucije da potrazi za nestalim licima pristupe holistički i odlučno, angažujući sve dostupne mehanizme, uz stalno unapređenje regionalne saradnje u slučajevima potraga, kako na nivou vlada tako i na nivou pravosudnih organa, ali i organizacija civilnog društva", saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.

U ovom trenutku hrvatska policija traga za ukupno 2.557 osoba. Svi podaci koji su objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba javno su dostupni, a uz svaki profil nestale osobe integriran je i PDF letak pripremljen za ispis kako bi ga građani mogli zalijepiti na oglasne prostore u svojim mjestima.

U Bosni i Hercegovini je najveći broj nestalih osoba u regionu. Kako zbog ratnih dešavanja, tako i zbog nesretnih okolnosti nakon tih godina, u njoj se traga za još 7.600 osoba.

Prošle su 23 godine od završetka posljednjeg rata na Kosovu, a službeno se više od 1.600 ljudi vodi kao nestalo, navode iz Crvenog križa Kosova.

Međutim, podrška i empatija društva je ono što je od ključne važnosti kako bi se porodicama nestalih osoba pomoglo da se nose s boli. Stoga je krajnje vrijeme da se jave svi koji imaju informacije koje bi mogle dovesti do rješavanja bilo kojeg slučaja nestalih osoba. Vrijeme ne liječi agoniju porodica nestalih, već samo odgovori, navode iz Crvenog križa.

Prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom 2021. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 2.830 punoljetnih osoba, od kojih je pronađeno 2.785. To znači da 45 porodica i dalje traga za svojim najdražima.







TRT Balkan